Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το «Νέο ΕΣΥ», καταθέτει η διαΝΕΟσις μετά από έρευνα που συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα.
Η μελέτη περιγράφει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην κοινωνική ισότητα, την κλινική αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.
Τα βασικά σημεία της έρευνας ανέπτυξαν σε σημερινή διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι:
– Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας
– Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας – συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία
– Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Όπως είπε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, το ΕΣΥ, παρά την αναμφισβήτητη προσφορά του, η οποία επιβεβαιώθηκε με την αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη όσων νόσησαν από τoν Covid-19, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τις διαχρονικές παθογένειες της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ανεπαρκούς διοίκησης και της έλλειψης σχεδιασμού, καθώς και από αξίες και προτεραιότητες που ανήκουν στην Ελλάδα του χθες και όχι στην Ελλάδα του σήμερα -και ακόμα λιγότερο στην Ελλάδα του αύριο.
Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, με ανεπαρκέστατη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περιθωριοποιημένη Δημόσια Υγεία-Πρόληψη, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να είναι η χώρα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, υπάρχει ανάγκη για ένα “Νέο ΕΣΥ”, το οποίο θα διασφαλίζει την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, με σύγχρονους θεσμούς οργάνωσης, διοίκησης, χρηματοδότησης.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ΕΟΠΥΥ και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει βοηθούμενος από τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Νίνα Κομνηνού