back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διπλωματικές επαφές έως και το παραπέντε της Συνόδου Κορυφής – Πώς προσέρχονται Αθήνα – Λευκωσία

Διαβάστε επίσης

Σε μια άσκηση διατήρησης ισορροπιών θα επιδοθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς θα εξετάζουν το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οι κυρώσεις μετά και την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία απομακρύνονται για τυς Ευρωπαίους που θα ήθελαν να επικεντρωθούν στα μηνύματα που θα πρέπει να αποσταλλούν στην Άγκυρα, αλλά και να εξετάσουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Η συζήτηση περί σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ έχει οριστεί για απόψε στο δείπνο των ηγετών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μάλιστα χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη των διαδικασιών.
Να σημειωθεί ότι συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ είχε χθες και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καθώς η Λευκωσία επιμένει στη διασύνδεση των κυρώσεων στη Λευκορωσία με αυτές στην Τουρκία, σύμφωνα με το πλαίσιο της απόφασης των ΥΠΕΞ στο Gymnich και με δεδομένο ότι η Αγκυρα επιμένει στις έκνομες ενέργειές της. Ο Αναστασιάδης έχει τονίσει ότι οι κυρώσεις δεν είναι «αυτοσκοπός», καλώντας ωστόσο την ΕΕ να τιμήσει τις ίδιες τις αποφάσεις της…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει τονίσει σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε ενόψει της σημερινής Συνόδου ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών – μελών της» αναφέροντας ότι στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία και η διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της Ενωσης.
Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στη Σύνοδο χωρίς πάντως απόλυτη ταύτιση σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Η Ελλάδα θα επιμείνει στη γραμμή της υιοθέτησης λίστας επιλογών κυρώσεων απέναντι στην Αγκυρα και όχι άμεσης επιβολής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι «έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά, η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Υπογράμμισε ωστόσο ότι το μήνυμα της ΕΕ στην Αγκυρα πρέπει να είναι ότι «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις».

Στο μεταξύ για τον συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου συζήτησαν χθες στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστουδουλίδη.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο «ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων», τονίζοντας ότι «παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τάχθηκε υπέρ της πολιτικής «καρότου και μαστιγίου» όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία αλλά με όλα τα κράτη που η ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις, διαμηνύοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα