back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι τυχεροί, οι άτυχοι και τα «ψιλά γράμματα»

Διαβάστε επίσης

Έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς συνταξιούχους, απόστρατους, δικαστικούς, καθηγητές, και γιατρούς του ΕΣΥ).

Στόχος, η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με δαπάνη 1,4 δις ευρώ.

Τα ποσά, θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς Εφορίες, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία προβλέπει ότι τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012, οι οποίες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Επομένως, θα επιστραφούν οι μειώσεις από 5% ως 20% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις υψηλότερες των 1.000 ευρώ ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Αντιθέτως, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν αναδρομικά ποσά από τις περικοπές που προέβλεπαν και οι δύο νόμοι, δεδομένου ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικαιούχοι και των δύο κατηγοριών, θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα αναδρομικά, αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις, όχι στις επικουρικές ούτε στα δώρα που καταργήθηκαν.

Με την αποδοχή από τον δικαιούχο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, ατόκως, παύουν οι αξιώσεις για τις παροχές επικούρισης και δώρων.

Όσοι έχουν εξασφαλίσει υψηλότερα ποσά βάσει δικαστικών αποφάσεων, θα λάβουν το ποσό 11μηνου και στην συνέχεια τη διαφορά.

Για όσες δικαστικές προσφυγές εκκρεμούν, δεν προβλέπεται απόσβεση του επιπλέον ποσού που ενδεχομένως θα προκύψει βάσει της δικαστικής απόφασης.

Αντιδράσεις εν όψει

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι έξι στους δέκα (περίπου 1,5 εκατομμύριο) δεν θα λάβουν αναδρομικά και προειδοποιούν με νέο κύμα αγωγών και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη, για παράβαση καθήκοντος, με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με συνέπεια μετά από τέσσερις μήνες η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση, η οποία περιόρισε δραματικά τους δικαιούχους αλλά και τα ποσά των αναδρομικών, τα οποία για το 11μηνο θα έφθαναν τα 3,9 δις ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα