back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Χιλιάδες απελάσεις μεταναστών από την Γουατεμάλα

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας διέταξε χθες Πέμπτη να συλληφθούν και να απελαθούν οι περίπου 3.000 μετανάστες από την Ονδούρα που σχημάτισαν «καραβάνι» στα σύνορα της χώρας του με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, παρά τους κινδύνους και τους περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, «ούτε τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, ούτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τέθηκαν σε ισχύ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας τηρήθηκαν», τόνισε ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Δόθηκε έτσι διαταγή «να συλληφθούν στην επικράτεια της Γουατεμάλας όλοι (σ.σ. οι υπήκοοι της Ονδούρας) που έχουν εισέλθει παράνομα». Θα «επαναπροωθηθούν στα σύνορα της χώρας τους και θα τεθούν υπό την επιτήρηση των αρχών της Ονδούρας», πρόσθεσε.

Η Γουατεμάλα άνοιξε ξανά τη 18η Σεπτεμβρίου τα θαλάσσια, χερσαία και αεροπορικά σύνορά της, που παρέμειναν κλειστά για έξι μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Έκτοτε, οι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν στην επικράτεια της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής καλούνται να συμμορφώνονται προς υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποδεικνύουν «ότι δεν είναι φορείς» του SARS-CoV-2, προκειμένου «να εγγυηθούμε την υγεία όλων των Γουατεμαλτέκων», υπενθύμισε ο αρχηγός του κράτους κι επέμεινε ως οι μετανάστες «παραβιάζουν τον νόμο».

«Δεν αποδεχόμαστε ένας αλλοδαπός» που μπαίνει παράνομα στη χώρα να πιστεύει ότι «έχει δικαίωμα να μας μολύνει» και «να μας εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο», είπε ο Γιαματέι.

Ως χθες Πέμπτη, στη Γουατεμάλα είχαν καταγραφεί 92.409 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 3.261 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι μετανάστες έφυγαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη από τη Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, 180 χιλιόμετρα βόρεια από την Τεγκουσιγκάλπα, για να σωθούν από τη φτώχεια και τη βία στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Γουατεμάλας, περίπου 3.000 άνθρωποι μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Στην πλευρά της Ονδούρας, στο συνοριακό φυλάκιο Κορίντο (βορειοανατολικά), αστυνομικοί και στρατιωτικοί περικύκλωσαν τους μετανάστες, αλλά τελικά έσπασαν τον κλοιό, εξαιτίας της πίεσης που τους άσκησαν οι άνθρωποι αυτοί, που φώναζαν το σύνθημα «κάτω ο ΧΟΕ», τα αρχικά του ονόματος του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Στη Γουατεμάλα, οι μετανάστες αναγκάστηκαν από τους στρατιωτικούς να σχηματίσουν μια τεράστια ουρά για να ελεγχθούν τα έγγραφα ταυτότητας που είχαν μαζί τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ονδούρας, την Καρολίνα Μενχιβάρ, μετανάστες επαναπροωθήθηκαν.

Όπως και στα προηγούμενα καραβάνια, οι μετανάστες επικαλούνται τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανεπάρκειες των συστημάτων παιδείας και υγείας, καθώς και τη βία των συμμοριών, για να εξηγήσουν τη φυγή τους. Σε αυτούς τους λόγους προστίθενται πλέον οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

«Φεύγουμε εξαιτίας της φτώχειας, της πανδημίας και όλων όσα συμβαίνουν εδώ», εξήγησε ο Τζοβάνι Τόρες, 27 ετών. «Έχουμε όνειρα. Θέλουμε να εξελιχθούμε. Αν μείνουμε εδώ θα πεθάνουμε από την πείνα».

Άλλοι, όπως ο Κάρλος Σαλγάδο, 21 ετών, πέρασαν παράτυπα τα σύνορα ανοίγοντας μια τρύπα στον φράκτη όχι μακριά από το σημείο τελωνειακού ελέγχου. «Λόγω της πανδημίας, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο» στην οικονομία, προβλέπει.

Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες δεν φόραγαν μάσκες. Νοσοκόμοι και νοσοκόμες , που εστάλησαν επιτόπου για να κάνουν θερμομετρήσεις, ταλαιπωρήθηκαν από τη βροχή προτού μπορέσουν να πιάσουν δουλειά.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Ονδούρας, μια πρώτη ομάδα 1.200 ανθρώπων αναχώρησε τη νύχτα από τη Σαν Πέδρο Σούλα προτού την ακολουθήσει μερικές ώρες αργότερα μια δεύτερη, αποτελούμενη από περίπου 2.000.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες. Υπάρχουν λιγότερες γυναίκες με μικρά παιδιά από ό,τι σε προηγούμενα καραβάνια.

Το νέο καραβάνι οργανώθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τον Ιανουάριο, όταν είχε αναχωρήσει το προηγούμενο καραβάνι περίπου 2.000 ανθρώπων, καμία πρωτοβουλία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δεν ευδοκίμησε, κυρίως εξαιτίας των περιορισμών και των κινδύνων που συνδέονται με την υγειονομική κρίση.

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες υπήκοοι χωρών της κεντρικής Αμερικής που κινούνταν κατά μεγάλες ομάδες πέρασαν τα σύνορα με το Μεξικό με σκοπό να καταφέρουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Χθες Πέμπτη ένας μετανάστης από την Ονδούρα έχασε τη ζωή του στη Γουατεμάλα, όταν τον συνέθλιψαν οι τροχοί φορτηγού στο οποίο «προσπαθούσε να ανέβει», σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας μετανάστευσης της Γουατεμάλας, τον Γκιγιέρμο Δίας.

Μετά τα μεγάλα καραβάνια στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, κι αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επέβαλλε κυρώσεις αν δεν τους εμπόδιζε να φθάσουν στα σύνορα της χώρας του, η μεξικανική κυβέρνηση ανάπτυξε κάπου 26.000 στρατιωτικούς στα νότια και τα νότια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ονδούρας, ως την 27η Σεπτεμβρίου απελάθηκαν 31.022 υπήκοοι της χώρας — οι περισσότεροι από τις αρχές του Μεξικού και των ΗΠΑ, οι υπόλοιποι από τη Γουατεμάλα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα