«Στη νέα εργασιακή μεταρρύθμιση θα συμπεριληφθεί το ψηφιακό ωράριο, που θα καταγράφει μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου», είπε ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη για την ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ.
“Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανένας, ούτε εργαζόμενος ούτε εργοδότης. Απόλυτη καταγραφή του ωραρίου συνδυαστικά, με την κάρτα του εργαζόμενου”, είπε ο υπουργός Εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΡΓΑΝΗ ήταν όλο αυτό το διάστημα η ηλεκτρονική ασπίδα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αυτή στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Παρουσιάζοντας τα εως τώρα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το διάστημα από 1.1.2020 έως 31.08.2020, είπε ότι διενεργήθηκαν 12.904 έλεγχοι για θέματα εργασιακών σχέσεων, και επιβλήθηκαν 2.061 πράξεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 6.542.517 ευρώ. Επίσης διενεργήθηκαν 10.063 έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με τους οποίους επιβλήθηκαν 346 πράξεις επιβολής προστίμου. Επιπλέον διενεργήθηκαν 1187 έλεγχοι Ειδικών Επιθεωρητών που επιβλήθηκαν 105 πράξεις επιβολής προστίμου. Το σύνολο των ελέγχων για τη συγκεκριμένη περίοδο, ανέρχεται σε 24.154 ελέγχους όπου επιβλήθηκαν συνολικά, 2.502 πρόστιμα, συνολικού ύψους 7.735.646 ευρώ.
Ειδικά, ως προς τους ελέγχους για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19, o υπουργός είπε ότι στοχευμένοι έλεγχοι με αποκλειστικό αντικείμενο την τήρηση των προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας μέχρι 31.8.2020, διενεργήθηκαν σε 3.437 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν 17 διοικητικές κυρώσεις-πρόστιμα.
Ο Χρήστος Κατσώτης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο ρόλος του ΣΕΠΕ έχει υποβαθμιστεί με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και ότι η διαχρονική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ συντελείται με απαίτηση του κεφαλαίου. Κατήγγειλε επίσης ότι σήμερα οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, συχνά δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη αλλά μετατοπίζουν την ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων και των τεχνικών ασφαλείας.
Στέλλα Παπαμιχαήλ