back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σοφία Τζονίκη στον Αθήνα 9.84: «Βαρέλι δίχως πάτο η διαχείριση των αδέσποτων, επειδή δεν γίνονται στειρώσεις ούτε στα ιδιόκτητα ζώα»

Διαβάστε επίσης

 

Για το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων, τις συμπεριφορές εν μέσω πανδημίας και στην ανάγκη παρέμβασης στην πηγή του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες που διατηρούν την ανωνυμία των ζώων τους, μίλησε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου stray.gr και γενική γραμματέας της εταιρείας Zero Stray Pawject, Σοφία Τζονίκη, στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Ειδική αναφορά έκανε στους αστικούς μύθους που συνδέονται με τις στειρώσεις και την τοποθέτηση μικροτσίπ στα δεσποζόμενα τετράποδα συντροφιάς, αλλά και σε ένα νέο πρόγραμμα για τη σήμανσή τους, που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αίγινα.

Αναλυτικά:

-Ο κορονοιός έχω την εντύπωση πως δεν έχει δυσκολέψει μόνον τη δική μας τη ζωή αλλά και των αδέσποτων, βγάζοντας το σκληρό πρόσωπο κάποιων από εμάς.

«Τα αδέσποτα είναι άστεγα ζώα συντροφιάς, εξαρτώμενα 100% από τον άνθρωπο. Οταν εμείς δεν τα περιθάλπουμε, δεν τα ταίζουμε, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους που στη χώρα μας είναι πολύ σκληρή. Ακόμα και στο lock down κάποια δίποδα συνέχισαν να ρίχνουν φόλες. Ηταν σοκαριστικό. Πίστευα βαθιά μέσα μου ότι θα γινόμασταν καλύτεροι, θα στρεφόμασταν στον εαυτό μας και θα βλέπαμε τα λάθη μας, αλλά διαψεύστηκα παταγωδώς. Μου έχει στοιχίσει αυτό.
Ομως, ήταν σημαντικό ότι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγωνίζονται γι αυτά, εξακολούθησαν να τα ταίζουν ακόμα και μέσα στην καραντίνα, αφού δεν είχε προβλεφθεί sms μετακίνησης για τη φροντίδα αδέσποτων. Κάποιοι φόρτωναν με τροφές το αυτοκίνητό τους και διένυαν απόσταση 40 χλμ γι αυτό το σκοπό. Βέβαια, μετά από ένα μήνα το ΥΠ.ΕΣ έβγαλε ειδικές άδειες για σωματεία, ιδιώτες και μέσω των Δήμων μπήκε σε σειρά. Ενα επιπλέον θετικό στοιχείο, ήταν ότι αυξήθηκαν οι φιλοξενίες και κάποια από τα ζώα υιοθετήθηκαν.»

-Υιοθεσίες ζώων γενικά, γίνονται;

«Οι υιοθεσίες είναι πολύ περιορισμένες συγκριτικά με το παρελθόν. Ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Εχουμε γεμίσει αδέσποτα επειδή δεν έγιναν στειρώσεις στην περίοδο του εγκλεισμού. Κάποιοι βλέπουν φαντάσματα ότι τα πάνε για πειράματα και δεν ξέρω για τι άλλο… Είμαστε σε περίοδο κορονοιού, οικονομικής κρίσης, με μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να υιοθετεί και χωρίς έσοδα για τα φιλοζωικά σωματεία, αφού δεν έγιναν τα προγραμματισμένα μπαζάρ.
Παρόλα αυτά οι ανάγκες τρέχουν, γιατί τα ζώα δεν σταματούν να τραυματίζονται, με αποτέλεσμα να χρωστάμε μεγάλα ποσά στους κτηνιάτρους. Πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο από το 1992 που ασχολούμαι με τα αδέσποτα. Εγκαταλείπονται ακόμα και καθαρόαιμα. Δεν έχουν μικροτσίπ και μπορεί να τα εγκαταλείψει ο καθένας, δεν έχουν φωνή για να πουν ποιος τα εγκατέλειψε. Αν όλα τα ζώα ήταν τσιπαρισμένα και καταχωρημένα σε μητρώο η σε βάση δεδομένων κανένας δεν θα μπορούσε να τα εγκαταλείψει. Η ανωνυμία προστατεύει τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες από τις επιπτώσεις του νόμου. Η ατιμωρησία διαιωνίζει το πρόβλημα επειδή δεν δρα αποτρεπτικά για μελλοντικές εγκαταλείψεις από τον ίδιο ή άλλους.»

-Αυτό είναι που κάνετε στην Αίγινα; Πείτε μας για αυτό το πρόγραμμα που ξεκινήσατε πριν από 2 χρόνια σε συνεργασία με το δήμο και αφορά στην ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση δεσποζόμενων σκύλων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων.

«Η διαχείριση των αδέσποτων είναι βαρέλι δίχως πάτο. Περισσότερα από 500 σωματεία, ενώσεις και ομάδες ανθρώπων στειρώνουν, στειρώνουν, προσπαθούν να δώσουν για υιοθεσία, αλλά η βρύση που τα παράγει είναι ανοικτή. Και είναι τα ιδιόκτητα ζώα, που δεν στειρώνονται και εγκαταλείπονται. Τα ζώα γεννούν και τα κουτάβια πετιούνται στο δρόμο. Δεν είναι στην ελληνική νοοτροπία, η στείρωση. Νομίζουν ότι στειρώνονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Τα ζώα όμως υποφέρουν και αρρωσταίνουν. Μια κυρία με ειδοποίησε ότι βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο και αστείρωτο τζακ ράσελ με πύον στη μήτρα.

Στην Αίγινα κάνουμε εφαρμογή του νόμου σε άψογη συνεργασία με το Δήμο την Αστυνομία και το Λιμενικό, γιατί εγκαταλείπονται ζώα ακόμα και στα καράβια.
Επιδοτήσαμε τα τσιπ και τις στειρώσεις. Η Αστυνομία έκανε ελέγχους σε ιδιόκτητα ζώα με σκάνερ που δωρίσαμε ώστε να δούμε εάν έχουν τσιπ και έχουν καταχωρηθεί. Στους ιδιοκτήτες όσων δεν είχαν καταχωρηθεί δόθηκε μια προθεσμία 3-5 ημερών για να το κάνουν και οι παραβάτες πλήρωσαν πρόστιμο.
Αυτό λειτούργησε καλά, δημιουργήθηκε δημοτικό μητρώο με 2 χιλιάδες ζώα και περισσότερα από χίλια, τσιπαρισμένα. Στόχος είναι η Αίγινα έως το 2022 να είναι η πρώτη κοινότητα χωρίς αδέσποτους σκύλους, αρχικά. Θα ακολουθήσουν οι γάτες και τα υπόλοιπα ζώα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα