back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης προς Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης

Διαβάστε επίσης

Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας και αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης επαφών με μόνο αντικείμενο την οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και μένει τώρα να φανεί αν πρόκειται για μία ειλικρινή κίνηση ή για έναν πρόσκαιρο ελιγμό και εάν είναι μέρος μίας πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα τήρησης διεθνών υποχρεώσεων από την Τουρκία, σημείωσε.

Εναπόκειται στη Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να την συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι γεγονότα σαν αυτά που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα, αλλά και την ίδια την συνοχή του ΝΑΤΟ, εξηγώντας πως όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία ασκεί παραβατική  συμπεριφορά κατά ενός άλλου κράτος- μέλους στρέφεται και κατά της Συμμαχίας συνολικά και όταν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της αμφισβήτησης και για τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων

Δεν πρόκειται για διμερές θέμα, αλλά για σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο επίσης για πρόκληση και προς την Ευρώπη συνολικά σε μία περιοχή που την αφορά γεωπολιτικά ιδιαίτερα, αλλά και για κίνδυνο που καραδοκεί σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ.

Επικαλέστηκε εξάλλου ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας της Συμμαχίας την απόκτηση από την Τουρκία των αντιαεροπορικών S 400

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι όσο πιστή παραμένει η Ελλάδα στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης που βρίσκεται στον πυρήνα του πλαισίου του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την συμφωνία για την συγκρότηση τεχνικοστρατιωτικού μηχανισμού πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για ένα καλό κείμενο όπου ρητά επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών

Αναφερόμενος στην απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων. έκανε λόγο για ευπρόσδεκτα μέτρα που είναι όμως μόνο τεχνικά, τα οποία ακολούθησαν μία κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν και σημείωσε ότι σε τόσο καίριες επιλογές σημασία έχουν αυτές που δηλώνουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων, την πρόθεση να τηρήσουν την διεθνή νομιμότητα

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μετέβη αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών , όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 12:00 ο ΓΓ του ΝΑΤΟ  θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Χθες ο κ Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «καλή συνάντηση για σειρά θεμάτων ασφαλείας», ενώ νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», χαιρετίζοντας τη δημιουργία του μηχανισμού απεμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας.

Η διπλή επίσκεψη του Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Άγκυρα και Αθήνα γίνεται λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και μιας νέας κίνησης «καλής θέλησης» από πλευράς Τουρκίας με την αποχώρηση χθες του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα λίγες μόνο μέρες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βέβαια η εμπρηστική ρητορική δεν εκλείπει από τις δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες για ακόμα μια φορά άφησε αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα μιλώντας για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό»

Απόστολος Χονδρόπουλος – Αλεξάνδρα  Βουδούρη – ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα