10.4 C
Athens
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024

10.4 C
Athens
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Διαβάστε επίσης

Tην απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας κατά την ομιλία του την Τετάρτη, στην τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκη και στο μνημείο της Ροτόντας, ότι “συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

«Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και συνολικά στην τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία, επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο και μία ευαίσθητη ζώνη όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Η απάντηση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα αυτό υπήρξε σαφής και ομόθυμη: Τάχθηκε ρητά στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας. Κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις μονομερείς και επιθετικές ενέργειες, επιστρέφοντας στις συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με βάση μόνο το Διεθνές Δίκαιο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι η δική της συμπεριφορά που, τελικά, θα κρίνει το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα βάρη του τα σηκώνει η πατρίδα μας κατά τρόπο δυσανάλογο, υπερασπιζόμενη τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία είναι και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας συνεχώς χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο και φιλοξενώντας χιλιάδες κατατρεγμένων ανθρώπων στις δομές της».

«Όμως η πίεση είναι τεράστια για τις δυνάμεις μιας και μόνο χώρας. Οι πρόσφυγες πολλοί για να χωρέσουν στην έκτασή της. Η Ελλάδα μπορεί να απέδειξε ως τώρα τόσο την αποτρεπτική της δυνατότητα, όσο και την ανθρωπιστική της συμπεριφορά. Το πρόβλημα, ωστόσο, μεγεθύνεται. Και δυστυχώς γίνεται εκρηκτικό σε συνθήκες πανδημίας, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι “πρέπει να αποτελεί σοβαρό σημείο εκκίνησης της αναθεώρησης της πολιτικής της ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαίο και σταθερό έλεγχο των συνόρων της, κοινούς και ευέλικτους κανόνες ασύλου, αλλά, κυρίως, ένα δίκαιο σύστημα επιμερισμού των προσφυγικών ροών».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε με την παρουσία του στην εκδήλωση να τιμήσει έναν νέο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», αλλά και τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη που αποτέλεσε επί αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών και αντινοβολεί τις ευρωπαϊκές αξίες της σύνθεσης και του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σημαντικό ότι ο Τζο Μπάιντεν ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η Ροτόντα αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS. «Οι νέες και οι νέοι του ERASMUS υπήρξαν οι πρώτοι οι οποίοι έζησαν σε μια ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη. Χωρίς τις θρησκευτικές αντιπαλότητες, τους εθνικούς πολέμους, τις πολιτικές συγκρούσεις που την δίχασαν όλους τους προηγούμενους αιώνες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή απηύθυνε ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι το ERASMUS συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και σημείωσε πως αντίστοιχα το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού είναι το εργαλείο του σήμερα που μπορεί να ενώσει τους Ευρωπαίους για την στήριξη ενός καλύτερου κοινού αύριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ακάκαμψης”. “Οι επιδοτήσεις του NextGenerationEU αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας και πέραν αυτών υπάρχουν και τα δάνεια. Το NextGenerationEU, προσφέρει -όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή- τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε, αναφερόμενη εκτενώς στη δυνατότητα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.

Τον Πρωθυπουργό προλόγισε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η πρώτη απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα