back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 85 χιλιάδες πολίτες έχουν καλέσει στο 10306

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 85 χιλιάδες πολίτες έχουν επικοινωνήσει με την 24ώρη τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό, στο διάστημα της 6μηνης λειτουργίας της.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν το 10306 για:

  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00
  • Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί το τελευταίο εξάμηνο ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και
εμπιστευτικά τους πολίτες για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού και παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική για τη διαχείριση των πρωτόγνωρων συναισθημάτων και γενικότερα των δυσκολιών στην καθημερινότητα που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα πραγματοποιούνται και παραπομπές σε εξειδικευμένους φορείς ψυχικής υγείας, όταν αυτό χρειάζεται. Η τηλεφωνική Γραμμή εξυπηρετεί και ανθρώπους με προβλήματα ακοής μέσω Skype.

Η Γραμμή 10306 στελεχώνεται από 50 ψυχολόγους σε 4 βάρδιες ενώ αναμένεται να αυξηθούν σε 70, οι οποίοι στηρίζουν και ενδυναμώνουν όλους τους πολίτες, που καλούν και οι οποίοι έχουν έως σήμερα ξεπεράσει τους 85.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ»

Η επικοινωνία με τους ειδικούς, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ενισχύει την ελπίδα και το αίσθημα ασφάλειας, μειώνει τον φόβο και το άγχος και αποτελεί μια διέξοδο στη μοναξιά και στο αίσθημα της απομόνωσης.

Η Γραμμή 10306 αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της τηλεφωνικής Γραμμής 10306 είχε το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του, η οποία έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία της Γραμμής και συμμετέχει με στελέχη της στη λειτουργία της. Ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία της Γραμμής έχει και ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που συνεργάζεται για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων. Συμμετέχει δε στη Γραμμή και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων. Στην καθημερινή υλοποίησή της Γραμμής συμβάλει σημαντικά, σε συντονιστικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» συμμετέχοντας με δεκάδες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και διοικητικούς από 40 φορείς ψυχικής υγείας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται, η λειτουργία του 10306, να ενισχυθεί και με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων μέσω χρηματοδότησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα