back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Politico: Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στο επίκεντρο της κριτικής

Διαβάστε επίσης

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ νόσησε από τον κορονοϊό, ο Μαρκ Μίντοους είναι ένας από τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου που βρίσκεται σχεδόν πάντοτε στο πλευρό του Τραμπ.

Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είναι ο άνθρωπος που προσφέρει μία διαρκή παρέα, είναι ο συνεργάτης και σε μερικές περιπτώσεις ο αξιωματούχος που -εκ των πραγμάτων- έχει την ευθύνη της ενημέρωσης για την πορεία της υγείας του Τραμπ.

Ο Μίντοους κάνει όλα τα παραπάνω, διοικώντας ταυτόχρονα το Λευκό Οίκο που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την εξάπλωση της COVID-19, σχολιάζει το POLITICO.

Ο ίδιος πέρασε χρόνο με το νοσούντα Τραμπ στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ενώ τώρα φοράει προστατευτικά γυαλιά και μία μάσκα προσώπου N95, όπως και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό, ενημερώνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ γραφείο.

Ωστόσο, η πίστη του (στο πρόσωπο του Τραμπ) δεν τον έχει καταστήσει απαραίτητα δημοφιλή.

Αντίθετα, ο τρόπος που διοικεί ο Μίντοους έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε αρκετούς στο Λευκό Οίκο, μεταξύ αυτών -μερικές φορές- και στον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, όπως επιβεβαιώνεται από συνεντεύξεις με δέκα εν ενεργεία, αλλά και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συμβούλους του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είναι λίγα τα μέλη του προσωπικού στο Λευκό Οίκο που δηλώνουν πως αισθάνονται ότι ο Μίντοους απέτυχε να διαφυλάξει ασφαλείς εκατοντάδες από τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, καθώς δεν επικοινωνούσε αρκετά στοιχεία για τις νέες θετικές διαγνώσεις εντός του κτιριακού συγκροτήματος ή σηματοδοτώντας την εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας (αν αυτά υπήρχαν) και είχαν υιοθετηθεί στη διάρκεια του τρομακτικού επταήμερου που δοκίμασε τις αντοχές του Λευκού Οίκου, μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η έλλειψη ενημέρωσης ενίσχυσε το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και χαμηλού ηθικού μεταξύ του προσωπικού, σε έναν Λευκό Οίκο, για τον οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχαν εσωτερικές διαμάχες.

Η περίοδος έντασης της τελευταίας εβδομάδας αποτέλεσε το πιο κρίσιμο σημείο ενός εξαμήνου για την ηγεσία του Μίντοους στον Λευκό Οίκο, μία περίοδος που συνδυάστηκε με την πανδημία, την οικονομική ύφεση, τις διαμαρτυρίες σε παναμερικανικό επίπεδο, αλλά και την πορεία προς μία αβέβαιη προεδρική εκλογή που απέχει 25 ημέρες.

Ένας πρώην βοηθός της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μέρος της δυσαρέσκειας για το πρόσωπο του Μίντοους “έχει αρχίσει να συσσωρεύεται εδώ και πολύ καιρό, αλλά [η περίοδος που διανύουμε] αποτελεί το σημείο καμπής.”

“Ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος -πηγαίνεις να δουλέψεις εκεί [στο Λευκό Οίκο] γνωρίζοντας την κατάσταση και πως είναι ο πρόεδρος,” παρατήρησε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης. “Αλλά, αν ήμουν ένα στέλεχος μεσαίας βαθμίδας θα είχα εκνευριστεί πολύ από τον Μίντοους και την παρέα του. Με εξοργίζει. Ίσως, δε νοιάζονται για τίποτα,”

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν ήταν ολικά ευτυχής με το Μίντοους την προηγούμενη εβδομάδας, σύμφωνα με δύο Ρεπουμπλικάνους που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος και αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμμαχοί του απογοητεύτηκαν από τον τρόπο με τον οποίο ο Μίντοους απέκοψε την ενημέρωση του γιατρού του Λευκού Οίκου που διεξάγονταν σε ευδιάθετο τόνο, τον προηγούμενο Σάββατο, έξω από το νοσοκομείο.

Λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ο Μίντοους προσπάθησε ανώνυμα να διαρρεύσει στον Τύπο, ότι ο πρόεδρος πέρασε μία “πολύ ανησυχητική” περίοδο, ενώ εισέρχονταν σε ένα “κρίσιμο” στάδιο της ασθένειας του.

Ένας αριθμός συμβούλων υποστήριξαν ότι ο Μίντοους πρέπει να απολυθεί, μετά τις αντιφατικές και ανησυχητικές πληροφορίες, σχετικά με την υγεία του προέδρου Τραμπ.

Ένας βοηθός του Λευκού Οίκου υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι τα σχόλια του Μίντοους “παρερμηνεύτηκαν”και ο ίδιος αναφέρονταν στην κατάσταση του Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο γιατρός [του Λευκού Οίκου] αναφέρονταν στην κατάσταση του Αμερικανού προέδρου, το Σάββατο.

Πηγή: POLITICO

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα