back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπ. Μετανάστευσης: Η Ύπατη Αρμοστεία καθυστερεί τα τεχνικά έργα στο Καρά Τεπέ

Διαβάστε επίσης

Την ολοκλήρωση των «ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής» στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, από την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητάει το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διεθνή οργανισμό για την εικόνα του καταυλισμού μετά τη χτεσινή βροχόπτωση.

Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, το γραφείο Τύπου του υπουργείου σημειώνει ότι «στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της», ενώ συνεχίζει: «Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα- χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή». Προσθέτει δε ότι «ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις».

Επίσης, το γραφείο Τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής στη δομή «έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται, σήμερα, εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Αναφορικά με την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για συνέχιση λειτουργίας των δομών για ευάλωτους στο δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ και στο πρώην ΠΙΚΠΑ, το υπουργείο απαντά ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται».

Τέλος, το υπουργείο ζητάει την επιτάχυνση από την Ύπατη Αρμοστεία της απόδοσης «κατειλημμένων διαμερισμάτων» του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, «καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα