back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – Αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Διαβάστε επίσης

Σε κανέναν από τους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν αναγνώρισαν ελαφρυντικό οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγορούμενους.
Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αναδιωτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη και Κώστα Παπαδόπουλο. Επιπλέον, στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση επί των ελαφρυντικών, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός,ο οποίος εμφανίστηκε,όπως είχε προαναγγείλει στο δικαστήριο, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης των δικαστών. Προσπάθεια που χαρακτηρίστηκε από παράγοντες της δίκης ως παρελκυτικό.

Ο Γ.Λαγός ιαχυρίστηκε ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι τους. “Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει”,είπε ο κατηγορούμενος,ο οποίος διόρισε για την ανάπτυξη του αιτήματός του τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Πλεύρη. Ωστόσο, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του.

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα» ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο ο συνήγορος Λαγού, Κώστας Πλεύρης. Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης» δήλωσε κάνοντας παράλληλα λόγο για επηρεασμό του δικαστηρίου. «Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως» πρόσθεσε

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Στ. Πέτσας: Νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα

«Βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η Δικαιοσύνη, άντεξαν. Οι θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «Νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα».

Μίνα Μουστάκα, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα