19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Άγρια καταστολή διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη

Διαβάστε επίσης

Συλλήψεις ηγετικών στελεχών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, απαγόρευση των συγκεντρώσεων περισσότερων από πέντε ατόμων και της αποστολής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου: η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σκλήρυνε σήμερα τη στάση της απέναντι στο κίνημα που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις μήνες με αίτημα περισσότερη δημοκρατία.

Οι ταϊλανδέζικες αρχές επικύρωσαν έκτακτο διάταγμα με το οποίο απαγορεύονται “οι συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων” καθώς “και τα μηνύματα μέσω διαδικτύου που ενδέχεται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια”, ανακοίνωσε ο Σανσέρν Καεουκουμνέρντ ένας από τους εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Εξάλλου η αστυνομία στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε συνεργασία με τον στρατό ώστε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν.

“Σταματήστε να διαδηλώνετε (…) Αν υπάρξει παραβίαση, θα επιβληθεί ο νόμος”, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιονγκιότ Τεπτσαμνόγνκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση συγκέντρωσης περισσότερων από πέντε ατόμων αφορά μόνο τις πολιτικές συγκεντρώσεις.

Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ- Τσαν-Ο- Τσα, στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ.

Λίγη ώρα αφού τέθηκε σε ισχύ το έκτακτο διάταγμα η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές που παρέμεναν στο σημείο και συνέλαβε περίπου 20 εξ αυτών. Ανάμεσά τους ο Παρίτ Σιβαράκ, γνωστός και ως “Πιγκουίνος”, και ο Ανόν Νούμπα, δύο από τους ηγέτες του αντικυβερνητικού κινήματος, όπως διευκρίνισε κυβερνητική πηγή.

Άλλοι επικεφαλής του κινήματος, όπως η Πανουσάγια Σιτιζιραουατανακούλ, γνωστή και ως “Ρουνγκ”, συνελήφθησαν λίγο αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές.

Έκκληση για νέες διαδηλώσεις

Το έκτακτο διάταγμα “έχει στόχο να εμποδίσει το δημοκρατικό κίνημα και να επιτρέψει (στους ηγέτες) να παραμείνουν στην εξουσία”, κατήγγειλε η “Ρουνγκ” στη σελίδα του στο Facebook λίγο πριν συλληφθεί.

Αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων η 21χρονη φοιτήτρια κάλεσε σε νέα διαδήλωση σήμερα στις 16:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Μπανγκόκ.

Το φιλοδημοκρατικό κίνημα ζητεί την αποχώρηση του πρωθυπουργού, του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2014 και πέρυσι κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης ζητεί την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε το 2017 από τη χούντα και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προς τον στρατό.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα πάνε πιο μακριά ζητώντας την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της βασιλείας, ένα θέμα ταμπού στην Ταϊλάνδη η οποία έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για την προσβολή του βασιλιά.

Χθες ένα αυτοκίνητο της βασιλικής αυτοκινητοπομπής, στο οποίο επέβαινε η βασίλισσα Σουτίντα, αναγκάστηκε να σταματήσει για μερικά λεπτά και δεκάδες φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές της έκαναν μια περιφρονητική χειρονομία, υψώνοντας τρία δάχτυλα. Την Τρίτη, άλλοι ακτιβιστές είχαν κάνει την ίδια χειρονομία, που την εμπνεύστηκαν από την ταινία «Αγώνες Πείνας», στον βασιλιά, κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδη δικαιολόγησε την υιοθέτηση του έκτακτου διατάγματος επικαλούμενη τις “αντίθετες με το Σύνταγμα” διαδηλώσεις και καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση της βασιλικής αυτοκινητοπομπής την Τετάρτη.

Χθες περισσότεροι από 10.000 φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως την έδρα της κυβέρνησης με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών το 1973.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα