back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Κύμα φτώχειας σαρώνει την Κολομβία

Διαβάστε επίσης

Η φτώχεια έχει αυξηθεί στην Κολομβία, όπου έπληττε το 35,7% του πληθυσμού πέρυσι. Σύμφωνα με αναλυτές όμως, έρχονται χειρότερα: η πανδημία του κορονοϊού θα διαγράψει μια δεκαετία προόδου στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Το 2019, η Κολομβία μέτραγε σχεδόν 17,5 εκατομμύρια φτωχούς, ανθρώπους που ζούσαν με ποσό αντίστοιχο με 2,8 δολάρια την ημέρα, και περίπου 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, ή με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με την κολομβιανή εθνική στατιστική υπηρεσία (DANE).

Ακόμη 662.000 άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια πέρυσι, δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν στην ανέχεια αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2018 (34,7%), ενώ η κατάσταση ως προς την ακραία φτώχεια επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, με το ποσοστό των Κολομβιανών που βιώνουν αυτή την κατάσταση να αυξάνεται από το 8,2% στο 9,6% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον Χόρχε Ιβάν Γκονσάλες, οικονομολόγο του πανεπιστημίου Externado, η φτώχεια αυξήθηκε εξαιτίας της πτώσης των εισοδημάτων, που οφείλεται στην «υψηλή» ανεργία, τη διόγκωση του ανεπίσημου τομέα και την πτώση των τιμών των πρώτων υλών που εξάγονται από τη χώρα.

Η Κολομβία συνεχίζει να έχει «μια οικονομία πολύ εξαρτημένη από το πετρέλαιο, τον άνθρακα, τα ορυκτά μεταλλεύματα, και το 2019 η ζήτηση μειώθηκε, οι τιμές έπεσαν και αυτό επηρέασε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας», εξήγησε.

Κατά τα στοιχεία της DANE, στις 13 μεγαλύτερες πόλεις όπου ζει η πλειονότητα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, η φτώχεια αυξήθηκε από το 26,7% το 2018 στο 27,6% το 2019.

Οι δήμοι που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Κίμπντο (+60,9%) και η Ριοάτσα (+49,3%), όπου ζουν μεγάλες κοινότητες αφροκολομβιανών και αυτοχθόνων αντίστοιχα.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού το 2020 «θα έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στα ποσοστά της φτώχειας, μπορεί να γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Σεπούλβεδα, πρύτανης της σχολής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Ροσάριο.

Μεταξύ του 2016 και του 2018, το ποσοστό της φτώχειας είχε μειωθεί από το 36,2% στο 34,7%.

Ο Σεπούλβεδα, άλλοτε υποδιευθυντής της DANE, υπογράμμισε την «αύξηση της ακραίας φτώχειας στον αγροτικό τομέα».

«Δεν πρόκειται απλά και μόνο για κόσμο που δεν έχει δουλειά, αλλά και για ανθρώπους τα εισοδήματα των οποίων συρρικνώθηκαν», καθώς η βοήθεια, είτε από την κυβέρνηση είτε από τους συγγενείς τους, επίσης μειώθηκε, πρόσθεσε.

Παρά την άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,3% το 2019, η ανεργία έκλεισε πέρυσι στο 11,2% έναντι 10,8% το 2018.

Η Κολομβία ήταν αντιμέτωπη με αύξηση και επιδείνωση της φτώχειας ήδη προτού γίνει αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού, που κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και παρέλυσε τη δραστηριότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της κολομβιανής οικονομίας κατά 7,8% το 2020.

Το κοινωνικό χάσμα εξάλλου βαθαίνει ολοένα σε αυτή τη χώρα, τη δεύτερη πιο άνιση απ’ άκρου σ’ άκρο της αμερικανικής ηπείρου μετά τη Βραζιλία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η ανισότητα, η οποία υπολογίζεται βάσει του συντελεστή Gini (όπου 0=παντελής απουσία ανισότητας και 1=η μέγιστη ανισότητα), αυξήθηκε στο 0,526 το 2019, από το 0,517 την προηγούμενη χρονιά στην Κολομβία.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα