back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημ. Καιρίδης στον Αθήνα 9.84: «Επιτυχία για την ελληνική πλευρά μια αυστηρή σύσταση των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων»

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι θα είναι επιτυχία για την ελληνική πλευρά μια αυστηρή σύσταση των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων, εξέφρασε ο Δημήτρης Καιρίδης, με το κλίμα να παραμένει βαρύ μετά την έξοδο του Oruc Reis, στον απόηχο των κινήσεων κλιμάκωσης της έντασης από την Αγκυρα, τις τελευταίες ώρες.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα, η οποία θα δημιουργεί απτό πλαίσιο για προώθηση των κυρώσεων στο επόμενο διάστημα. Μία αυστηρή σύσταση στο κείμενο συμπερασμάτων, σε συνέχεια όσων αποφασίστηκαν προ δύο εβδομάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα ανοίγει το δρόμο για επιβολή κυρώσεων, θα αποτελεί επιτυχία» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου

Οπως εξήγησε ο κ Καιρίδης, το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου, αλλά το έθεσε εκτάκτως ο Ελληνας Πρωθυπουργός, παρά τις αντιδράσεις. «Υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κάνει την συζήτηση που χρειάζεται και στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον όποιους εταίρους τολμήσουν να αντιταχθούν, διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΈ σε σχέση με τα συμπεράσματα του προηγούμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου.»

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι δύσκολο το θέμα των κυρώσεων», αλλά δήλωσε αισιόδοξος διότι υπάρχουν τα επιχειρήματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ 

Για τις διερευνητικές συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ Καιρίδη, «ουδείς ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτές ή την εγκαλεί, επειδή δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα σε αυτό το κλίμα. Όλοι στην Ευρώπη κατανοούν ότι με την ακραία συμπεριφορά του Ερντογάν δεν έχει νόημα κανένας διάλογος. Δεν έχουμε υποστεί πίεση από τους εταίρους για να επιμείνουμε στον διάλογο.»

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2021, ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ

«Οσα κάνει ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα οφείλονται στη σπουδή του να εκμεταλλευτεί ένα- κατ’αυτόν- παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2021, οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα η επόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ και θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ 

Αναφορικά με το ρόλο του Αμερικανικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι παραμένει ο μεγάλος παίκτης που κρατά το κλειδί και στα ελληνοτουρκικά, έστω και με αποδυναμωμένη παρουσία στην περιοχή. «Η Ουάσιγκτον που κρατούσε παραδοσιακά το κλειδί των εξελίξεων και στα Ελληνοτουρκικά, έχει μεν αποδυναμώσει την παρουσία της, αλλά συνεχίζει να είναι ο μεγάλος παίκτης.  Πρέπει να παρακολουθούμε εκτός από τις Βρυξέλλες και το άλλο μέτωπο, αυτό της Ουάσινγκτον.» κατέληξε ο κ Καιρίδης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα