back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νίκος Χρυσάκης στον Αθήνα 9.84: «Οι πολίτες να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου γιατί η σιωπή είναι συνενοχή»

Διαβάστε επίσης

Τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων, που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα, καταδίκασε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νίκος Χρυσάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Αφορμή, στάθηκαν τα δύο πρόσφατα, αλγεινά επεισόδια σε Κρήτη και Αθήνα, ενδεικτικά της βιαιότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα άτυχα ζωντανά, από κάποιους. Η πολιτεία ανταποκρίθηκε στη κραυγή διαμαρτυρίας των πολιτών και μετέτρεψε τον βασανισμό ζώων από πλημμεληματική πράξη, σε κακούργημα.

«Οταν ένας άνθρωπος χτυπά ζώο επιδεικνύει επιλήψιμη συμπεριφορά. Δεν είναι κακούργημα με την ακριβή έννοια του νόμου. Πρόκειται για σοβαρό πλημμέλημα που τιμωρείται, ανάλογα με τον τρόπο συμπεριφοράς, με έως και 5 χρόνια φυλάκισης. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 5 χιλιάδες έως 15 χιλιάδες ευρώ, ενώ προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο από την ΕΛΑΣ που κλιμακώνεται έως και 15 χιλιάδες ευρώ. Η νομοθεσία δεν πάσχει σε επίπεδο αυστηρότητας, αλλά εφαρμογής. Μετά την μετατροπή του αδικήματος του βασανισμού σε κακούργημα, θα αυστηροποιηθεί και το νομικό πλαίσιο» είπε ο κ. Χρυσάκης που γνωρίζει καλά το θέμα.

Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για τη συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με το νομικό status και την προστασία των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη, προσφέροντας ένα πόνημα μέσα από την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτει, με στόχο να αναδείξει τον οφειλόμενο σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής.

Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο: «Η κακοποίηση ζώου αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου και ένδειξη ατόμου που συνιστά απειλή και για το άμεσο, οικογενειακό του περιβάλλον.» Και απευθύνει έκκληση στους πολίτες «να μην φοβούνται και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό κακοποίησης που υποπίπτει στην αντίληψή τους, γιατί η σιωπή είναι σίγουρα συνενοχή. Εχουμε ηθική υποχρέωση να αντιδρούμε σε κακοποιητικά φαινόμενα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα