back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Κοτζιάς στον Αθήνα 9.84:”Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ώστε η Τουρκία να μας φέρει σε διαπραγμάτευση με τετελεσμένα πάνω στο τραπέζι”

Διαβάστε επίσης

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ώστε η Τουρκία να μας φέρει σε διαπραγμάτευση με τετελεσμένα πάνω στο τραπέζι” τόνισε στον Αθήνα 9,84 και τον Γιάννη Λαυράνο ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών ,επικεφαλής της κίνησης “Πράττω” και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

“Η εκλογή του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δυσκολεύει τη λύση για το Κυπριακό. Η εκλογή αυτή επετεύχθη “χάρη” των παρεμβάσεων με όλα τα μέσα της τουρκικής κυβέρνησης και στο γεγονός ότι πολλοί εξαρτημένοι ακόμα και από τα κεντρώα κόμματα ψήφισαν δεξιά” υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

“Η εκλογή αυτή υπογραμμίζει ένα λάθος που έχει κάνει η πλευρά μας, ότι έχουμε δει την κατοχή της Κύπρου μόνο ως μια γεωγραφική κατοχή μιας περιοχής όπου ζούσαν και Ελληνοκύπριοι και δεν έχουμε υπογραμμίσει επαρκώς ,ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από το καθεστώς της κατοχής του τουρκικού στρατού. Έχουμε 200 χιλιάδες ψηφοφόρους ,οι οποίοι πολλοί από αυτούς είναι έποικοι (σημαντικός λόγος για αυτή τη νίκη) και έχουμε ταυτόχρονα 40 χιλιάδες στον ελληνικό στρατό, δηλαδή σε κάθε οικογένεια αναλογεί και ένας στρατιώτης κατοχής. Δεν αναδείξαμε επαρκώς τη δυσλειτουργία της δημοκρατίας στα Κατεχόμενα. Δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία όταν υπάρχει κατοχή και παρουσία στρατού”.

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις στις οποίες πρόκειται να προβεί στις 29 Οκτωβρίου ,για τις διαπραγματεύσεις στο Κράν Μοντανά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε :” Τρία χρόνια δεν μιλάω για να προστατεύσω τον ΟΗΕ ,όπως οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνος άνθρωπος. Το ότι δεν μιλάω όμως αξιοποιήθηκε από τουρκικής πλευράς και από ορισμένους Βρετανούς, οι οποίοι ,ψευδώς ενημερωμένοι, υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα γεγονότα που αναπαριστούν, παρότι δεν παραβρίσκονταν στον Κράν Μοντανά ,όπως εγώ. Και επειδή αυτά που τους λένε είναι ψέματα και έχουν αρχίσει και γίνονται στερεότυπα και τα διαβάζω και από ανθρώπους που μου ασκούν κριτική ,νομίζω ότι θα πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια. Και όποιος θέλει ας την πιστέψει. Οι φήμες δεν αποτελούν αποδεικτικό υλικό. Δεν μπορεί όμως κάποιοι να γίνονται αγωγοί των αντιλήψεων και των απόψεων αυτών που διέλυσαν την τελευταία ομάδα στο Κράν Μοντανά ,οι οποίοι εξέθεσαν και έβγαλαν ψεύτη τον Γ.Γ του ΟΗΕ” τόνισε ο κ. Κοτζιάς, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων -όπως είπε – τον κ. Ντάνκαν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου” τόνισε ο κ. Κοτζιάς . Όπως επισήμανε “δεν μπορεί η ελληνική δημοσιογραφία και περισσότερο οι Έλληνες πολιτικοί να στηρίζουν σε αυτούς τις απόψεις τους και να μην πιστεύουν ούτε την κυπριακή ,ούτε την ελληνική αντιπροσωπεία”.

*ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΙΚΑ

“Εκτιμώ ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος και προκαλεί φόβους στην Αθήνα Ορισμένοι είναι φοβισμένοι έτσι κι αλλιώς ,χωρίς να χρειάζονται και πολύ επίδειξη ισχύος. Αυτή τη φορά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Μπορεί να το επιχειρήσει ώστε να μας φέρει σε διαπραγμάτευση με τετελεσμένα πάνω στο τραπέζι. Αλλά ο Ερντογάν , σε αντίθεση με τους Κεμαλιστές, δεν έκανε ποτέ θερμό επεισόδιο και αυτό που διευκρινίζω, χωρίς να το αποκλείω, είναι ότι αυτά που θέλει να πάρει ο Ερντογάν, σε σημαντικό βαθμό τα έχει ήδη πάρει. Αποσύνδεσε την Κύπρο από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων, επικαλούμενος συνθήκες όπως τις καταλαβαίνει εκείνος ,αγνοώντας τη νομική και ιστορική πραγματικότητα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν του απαντά. Πρέπει όμως να του απαντήσει και νομικά . Δεν μπορεί να ζητά να φύγουν ελληνικά αμυντικά συστήματα από ελληνικά νησιά, κάποιος που κατέχει παράνομα τη Βόρεια Κύπρο, κατέχει παράνομα βάσεις και περιοχές της Συρίας και παρέχει παράνομη βοήθεια στη Λιβύη ,με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συμφωνία του εμπάργκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

*ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

“Τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία τις είχα δουλέψει εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών και φεύγοντας τις έδωσα και στην κυπριακή κυβέρνηση. Στην πρότασή μου αυτές οι κυρώσεις είχαν δύο τμήματα”.

“Το ένα τμήμα αφορούσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνδράμουν, συνεργάζονται, στηρίζουν και χρηματοδοτούν παράνομες τουρκικές ενέργειες, δηλαδή η Τουρκία δεν έχει την εμπειρία και το know how για έρευνα και εξόρυξη στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή την εμπειρία την παρέχουν συγκεκριμένες εταιρείες από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές οι εταιρείες έχουν μια μικρή μπίζνα με τους Τούρκους και έχουν άλλες 12 με 14 (τότε που το μέτρησα πριν από 2 χρόνια) μεγάλες μπίζνες μέσα στην Ε.Ε. Αυτές έπρεπε πρώτα να πάμε σε κυρώσεις, διότι είναι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες παραβιάζουν το διεθνή νόμο”.

“Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται να θέσουμε το θέμα εμπάργκο όπλων, διότι τα γερμανικά όπλα, τα 6 υποβρύχια που ετοιμάζουν για τους Τούρκους και το αεροπλανοφόρο που κατασκευάζουν οι Ισπανοί, μαζί με τη χρηματοδότησή τους από την Ισπανία ,θα δημιουργήσουν και άλλες ασυμμετρίες και ανισορροπίες στο Αιγαίο”.

“Για να σταματήσει αυτή η ροή όπλων προς την Τουρκία, θα πρέπει να πάρουμε το ψήφισμα με τεράστια πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να το αξιοποιήσουμε. Αλλά εάν το πηγαίνει -και εκεί είναι το λάθος της κυβέρνησης- σε ένα Συμβούλιο Κορυφής, δεν πρόκειται κανείς να το δεχτεί. Εδώ πρέπει να γίνει δουλειά. Πρέπει πρώτα να καταρρίψουμε – με διάφορες ενέργειες στις διαπραγματεύσεις- τα στηρίγματα της Τουρκίας εντός της ΕΕ. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε τα χατίρια κάποιων κρατών. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα τους κάνουμε κανένα χατίρι ,εάν δε σταματήσουν τη ροή όπλων προς την Τουρκία. Το δεύτερο που πρέπει να πράξουμε είναι να διευρύνουμε τα στηρίγματά μας. Δηλαδή, όχι μόνο να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας με τα κράτη- μέλη και να απευθυνθούμε και σε διεθνείς οργανισμούς, εννοώ και δράσεις δημόσιας διπλωματίας. Με μεγάλες καμπάνιες ,σε συνεργασία με τα κόμματα που είναι ενάντια στην τροφοδοσία της Τουρκίας με σύγχρονα νέα όπλα ,μαζί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες αυτών των κομμάτων και τους Ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ αυτού του εμπάργκο, να διαμορφώσουμε στις κοινωνίες της Ευρώπης ,αποτρεπτικό κλίμα ως προς την κίνηση της κυρίας Μέρκελ να επιτρέπει τα υποβρύχια να πάνε στην Τουρκία και να χάσουμε έτσι και το τελευταίο πλεονέκτημά μας ,τα οπλικά συστήματα”.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: “Δεν συμφωνώ με την άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα που είναι επίκαιρο το θέμα, να γίνει. Η γνώμη μου και η απορία μου είναι, γιατί σχεδόν 35 χρόνια μετά το Δίκαιο της Θαλάσσης το 1982, η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει σε κλείσιμο των κόλπων. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει. Δεν έγινε. Στις αρχές του καλοκαιριού είχα πει ότι ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, ήταν η επέκταση στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην νοτιονατολική Κρήτη της αιγιαλίτιδας μας ζώνης στα 12 μίλια”.

Και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι υποχωρητική και ότι φοβάται διάφορα πράγματα και ότι αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι η εικόνα της στο εσωτερικό της χώρας και όχι τα πραγματικά γεγονότα”.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

“Η Εισαγγελέας παραμένει στην αρχική της άποψη που ήθελε να τους απαλλάξει. Τώρα τους θέλει de facto ελεύθερους. Γιατί η απαλλαγή που ζητούσε ουσιαστικά ήταν η ελευθερία τους. Υπάρχουν ορισμένοι Εισαγγελείς που δεν στέκονται στο ύψος της αποστολής τους“.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα