back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Σοκάρει η σημερινή επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές. Τα 250 είναι στην Αττική, τα 125 στη Θεσσαλονίκη και τα 30 στη Βοιωτία. 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών, ενώ έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά, σε σύνολο 58 εργαζομένων εντοπίστηκαν 18 κρούσματα. Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει της αναμενόμενης εισόδου της περιοχής στο Επίπεδο 3.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα. Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ζητείται από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ζητείται, επίσης, από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ. Για “μπαταριές στον αέρα” και “επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης”, κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και Φώφη Γεννηματά. “Τα “αιτήματα” της ελληνικής κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα παζάρια που γίνονται για πολλά ζητήματα”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν εντός των 12 ν.μ. από το Καστελόριζο. Αυτήν την ώρα, βρίσκονται εκτός, πλέοντας νότια και ανατολικά.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των πολιτικών λύσεων, των συνομιλιών και των συναντήσεων. Από την άλλη πλευρά, όλοι θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα υποκύψουμε μπροστά σε τετελεσμένα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στο μεταξύ, στη Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε η Τουρκία. Επαναλαμβάνει δε τη θέση του Βερολίνου για επίλυση των “αμφιλεγόμενων”, όπως τα χαρακτηρίζει “ζητημάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Σημειώνεται ότι η Διεθνής Σύμβαση του 1979 προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης καθορίζονται από τα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε ο κ. Τατάρ. Της συνάντησής του με τον κ. Αναστασιάδη θα προηγηθεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. “Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη διαπραγματεύσεων”, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίσα Φερέιρα.

Πρωτοφανής εξέλιξη στη δίκη της ΧΑ, καθώς η Πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, έθεσε θέματα μείζονος σημασίας για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της Εισαγγελέως. Όπως ανέφερε η κ. Λεπενιώτη, η Εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, κάνοντας τις προτάσεις της για τις αναστολές, δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη ποινικών μητρώων για σοβαρές πράξεις για 11 καταδικασθέντες, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό. Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος κάλεσε την εισαγγελέα, να συμπληρώσει την πρόταση της, τοποθετούμενη εκ νέου. Η εισαγγελέας επέμεινε στην πρόταση της περί αναστολής της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες και το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, προκειμένου να προσκομιστεί το βούλευμα για την υπόθεση του Γιάννη Λαγού, καθώς οι συνήγοροί του ανέφεραν, ότι τελικώς με βούλευμα επί του θέματος αυτού, έχει δικαιωθεί.

Εκδήλωση στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην οδό Γλάδστωνος, εκεί όπου δολοφονήθηκε πριν από δύο χρόνια. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ηθοποιοί, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και φορείς.

Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία και τις περιφερειακές υπηρεσίες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήρε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει τους τελευταίους 15 μήνες. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, είναι σαν το σαράκι, τρώει την κοινωνία από μέσα. Και όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το κράτος λειτουργεί με ακεραιότητα, αυτό αποτελεί συχνά το καλύτερο άλλοθι και για τον πολίτη να παρανομεί και αυτός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην διεθνή επικαιρότητα….

Εναντίον της Google προσέφυγε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η Google ενεργεί παράνομα για να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της στον τομέα των αναζητήσεων και της διαφήμισης στο Διαδίκτυο.

Και ο καιρός

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, έως 7 μποφόρ στα ανατολικά. Μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί Κελσίου – 19 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα