back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ψαρεύοντας Απορρίμματα» 

Διαβάστε επίσης

Περισσότερους από 12,2 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων από τον βυθό του Β. Αιγαίου, συνέλεξαν μέσα σε οκτώ μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019 και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2020, οι ψαράδες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Fishing for Litter-Ψαρεύοντας απορρίμματα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» ξεκίνησε το 2018 στο Σαρωνικό. Το 2019 υλοποιήθηκε στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας ενώ από το 2020 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε Αλεξανδρούπολη και Βόλο.

 Οι αλιείς

Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας και να τα καταγράψουν σε φόρμα καταγραφής που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλους σάκους που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την οργάνωση iSea, συνεχίζει να καθαρίζει τις θάλασσες και τους βυθούς, να καταγράφει συστηματικά και να μοιράζεται έγκυρα δεδομένα με όσους μελετούν τη θαλάσσια ρύπανση αλλά και όσους διαμορφώνουν πολιτικές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Τι πρέπει να γίνει

Στο πλαίσιο προετοιμασίας του θεσμικού πλαισίου για την εναρμόνιση με την Οδηγία 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον προτείνονται να θεσπιστούν τα εξής:

  • Υποχρεωτική απόσυρση όλων των διχτυών αλιείας με παροχή οικονομικών κινήτρων στους αλιείς.
  • Υποχρεωτική καταγραφή των απορριμμάτων που προκύπτουν ωςπαρεμπίπτουσα αλιεία σε συνέργεια με την Οδηγία 2019/883  «σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ και την κατάργηση της οδηγίας 2000/59/ΕΚ» που θεσπίζει τα στοιχεία που πρέπει να παραδίδονται κατά την εκφόρτωση των απορριμμάτων στον λιμένα, την μορφή των εγκαταστάσεων και των ελέγχων.
  • Σήμερα στην χώρα μας, και στους περισσότερους λιμένες δεν υπάρχει ειδικός για τα απορρίμματα αυτά κάδος απόρριψης των αλιευτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης αυτών των απορριμμάτων από τους Δήμους, τους Οργανισμούς Λιμένα, τις Ιχθυόσκαλες κλπ, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού ζητηθεί η συμβολή των αλιέων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα