back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα»

Διαβάστε επίσης

Για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη σημερινή συνάντηση τους, στην Αθήνα.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση τους ο κ Δένδιας έκανε λόγο για έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και των «νεο-οθωμανικών βλέψεων» της Άγκυρας.

«Η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», ώστε όπως τόνισε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας στον διάλογο, αλλά όπως υπογράμμισε διάλογος δεν μπορεί να υφίσταται «υπό το καθεστώς απειλών».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «αποσταθεροποιεί το σύνολο χωρών της περιοχής».

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη ρωσική αντίληψη για τη Συρία και τη Λιβύη, σχολιάζοντας πάντως ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», σε αρκετές εστίες κρίσεων.

«Η Ελλάδα είναι από τους πολύ σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους μας εταίρους μας, σήμερα υπογράψαμε μία σημαντική συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο Κοινό Μνημόνιο, που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

Παράλληλα ο κ Λαβρόφ τόνισε ότι «επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για επίλυση όλων των διαφορών που προκύπτουν σε οποιονδήποτε τομέα μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1320698774289874944

Λαβρόφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια

Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Διάβημα για τη ΝΑVTEX

Στο μεταξύ με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία απαντά η Αθήνα στη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες το πρωί η γειτονική χώρα, καταγγέλλοντας τη σε υψηλούς τόνους ως κράτος-παρία που εκτρέπεται σε νεοοθωμανισμό. Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, με παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε έναν νεοοθωμανισμό» δήλωσε

Και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο την ίδια ώρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν απόψε στη συνάντηση τους στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις λίγες μέρες μετά την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που παρείχε εκ νέου το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, σε ανάρτησή του στο Twitter, είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο Χάιατ επεσήμανε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα