back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,6 δισ. ευρώ μέχρι στα τέλη του χρόνου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις,μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 20 εργαζόμενους και ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές κλπ) θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι στα τέλη του χρόνου, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα εάν δραστηριοποιούνται σε «πορτοκαλί» η «κόκκινες» περιοχές τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μέσω του 4ου και 5ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έγκειται στο γεγονός ότι το 50% των δανείων που θα χορηγηθούν θα αποτελούν δωρεάν επιδότηση του κράτους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αποπληρωθεί με επιτόκιο 2% σε 40 δόσεις από το 2022.

Επίσης μια σημαντική διαφορά επέρχεται και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα η οποία ουσιαστικά καταργείται για εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς υποκαθίσταται με τη χορήγηση των χαμηλότοκων κρατικών δανείων (ύψους από ελάχιστο ποσό 1.000-2.000 ευρώ), ενώ διατηρείται για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας.

Για τον 4ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο θα δοθούν συνολικά 900 εκ. ευρώ με δικαιούχους ,υπό προϋποθέσεις (μείωση τζίρου,έδρα επιχείρησης, με η χωρίς εργαζόμενους κλπ), ατομικές επιχειρήσεις,μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τον 5ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα διατεθούν 700 εκ ευρώ και θα ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις. Και για τους δύο κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος,για πρώτη φορά, και νεοπαγείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα