back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηλίας Μόσιαλος στον Αθήνα 9.84: “Οι επόμενοι δύο με τρείς μήνες θα είναι παγκοσμίως δύσκολοι “

Διαβάστε επίσης

“Οι επόμενοι δύο με τρείς μήνες θα είναι παγκοσμίως δύσκολοι ” τόνισε ο Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος “Με βάση την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν επιβεβλημένο τo καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Γιατί πιέζεται σημαντικά το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα. Εδώ και μήνες έχω τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι πρέπει να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τα ακολουθούμε. Για αυτό το λόγο έχω προτείνει εδώ και καιρό την αναγκαιότητα λήψης τυχαίων δειγμάτων από τον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως είναι η Αττική και η συμπρωτεύουσα. Έτσι ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τον επιπολασμό της νόσου δηλαδή πόσοι πάσχουν από τη νόσο και ποιος είναι ο αριθμός αύξησης. Αν κάναμε σε τακτά διαστήματα αυτές τις δειγματοληψίες θα είχαμε καλύτερη εικόνα του ρυθμού αύξησης και θα είμασταν πιο μπροστά από τα γεγονότα”.

Από αύριο αρκετές περιοχές της χώρας , περιλαμβανομένης της Αττικής εισέρχονται σε μίνι lockdown. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση ; Ελήφθησαν με καθυστέρηση;

“Σε σύγκριση με άλλες χώρες έχουν ληφθεί με βάση τη φάση της πανδημίας που βρίσκεται η Ελλάδα, δηλαδή εκτιμώντας τον αριθμό των κρουσμάτων. Αναγκαία επαναλαμβάνω η λήψη τυχαίας δειγματοληψίας. Για να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το που βρισκόμαστε. Οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται σε πιο μεγάλη τεκμηρίωση, γιατί αυτό που γνωρίζουμε πλέον από τα τεστ είναι ότι ξέρουμε πόσοι είναι θετικοί από όσους εμφανίζονται με συμπτώματα και κάνουν τέστ. Είναι πιθανόν άλλοι με συμπτώματα να μην κάνουν τεστ .Επίσης υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί και οι προ συμπτωματικοί. Προφανώς έχουμε μερική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας”.

Όσον αφορά στον τομέα της εστίασης , που έχει υποστεί σοβαρό χτύπημα . Οι καθήμενοι σε εστιατόρια, συνιστούν εστία διασποράς, ενώ οι επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς σε συνθήκες συνωστισμού δεν συνιστούν;

“Το να λαμβάνουμε δείγματα με τυχαία δειγματοληψία θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη εικόνα στο που βρισκόμαστε σε διάφορες περιοχές της χώρας ,ιδιαίτερα στην Αττική ,όπου είναι πιο πιθανό να υπάρχει διασπορά ,λόγω και της πυκνοκατοίκησης και του συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν ,ώστε να έχουμε δρομολόγια με μικρότερη πληρότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι όλοι φοράμε μάσκες ,κρατάμε τις σχετικές αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα. Θα περιορίσουμε το φαινόμενο της μετάδοσης ,όχι να το εξαλείψουμε’.

Έχουμε χρόνο για να αποφύγουμε τις δύσκολες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown;

“Αν όλοι κάνουμε τις επόμενες ημέρες αυτό που πρέπει, πιθανότατα να περιορίσουμε την έκταση της νόσου σε επίπεδα, που θα πρέπει μετά να συνεχίσουμε να ζούμε με περιορισμούς. Αν όμως δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας και από την κυβέρνηση, τότε είναι πιθανό να έχουμε δεύτερο lockdown.
Δεν είναι μια εύκολη πανδημία, είναι ένας ιός που διασπείρεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ευκολότερα από τον ιό της γρίπης και πρέπει να προσέχουμε”.

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για τη μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: “Δεν είναι μετάλλαξη που δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια που είναι σε εξέλιξη. Αυτή η μετάλλαξη κάνει τον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια”.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι πιθανότατα οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών θα γίνουν από την εταιρεία Pfizer που συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech στα μέσα Νοεμβρίου. Αν είναι θετικά τα αποτελέσματα θα επιδιώξουν έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ευρωπαϊκό. Η αμερικανική εταιρεία Moderna έχει πεί για Δεκέμβριο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέσα στον Ιανουάριο. Αν κάποιες από αυτές τις ανακοινώσεις είναι ικανοποιητικές, δηλαδή υπάρχει αποτελεσματικότητα και πλήρης ασφάλεια θα περάσουμε στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων και θα έχουμε τις πρώτες ποσότητες αρχές της επόμενης χρονιάς”.

Το Βέλγιο στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία, λόγω του συνωστισμού στα Νοσοκομεία της χώρας. Στην Ελλάδα τι θα συμβεί;

“Θα ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να υπάρξει υπερκινητοποίηση και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ,αλλά και των στρατιωτικών Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας”.

“Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη τους επόμενους δύο τρείς μήνες θα υπάρχουν δυσκολίες ,ιδιαίτερα σε εκείνες ,όπου οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Γιατί όσο περισσότερες δραστηριότητες έχουμε σε εξωτερικούς χώρους ,τόσο μικρότερη είναι η διασπορά του ιού. Ακόμα και όταν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα. Πρέπει να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα υγείας. Έχει συγκεκριμένες αντοχές το ελληνικό ΕΣΥ” κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα