back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη

Διαβάστε επίσης

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq, η οποία αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση αποδίδει σε έναν «στρατιώτη του χαλιφάτου» τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν κοντά σε μια συναγωγή και την κρατική Όπερα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Σε ένα ξεχωριστό κείμενο, που συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός ένοπλου άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», το Amaq κάνει λόγο για «επίθεση με πυροβόλα όπλα που διέπραξε χθες (Δευτέρα) ένας μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Βιέννης».

Δημοσίευσε επίσης ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

14 συλλήψεις ανακοίνωσε η αστυνομία

Νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης.

Βασικός ύποπτος για την επίθεση που άφησε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες είναι ένας 20χρονος αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία. Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.

Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 20:00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20:09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.

Ο βασικός ύποπτος που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Η δημόσια τηλεόραση ORF μετέδωσε ότι η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα στην πόλη Λιντς μετά τις χθεσινές επιθέσεις στη Βιέννη. Ένας άνδρας, που χαρακτηρίστηκε ως ισλαμιστής, οδηγήθηκε έξω από ένα σπίτι φορώντας χειροπέδες από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, ανέφερε το ρεπορτάζ, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη σαφές αν συνδέεται με τις επιθέσεις στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, ευρωπαϊκή απάντηση κατά «των εχθρών που επιτίθενται σε αυτό που είναι η Ευρώπη» ζητεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι για να εκφράσει «την άνευ όρων υποστήριξή του προς τον αυστριακό λαό».

«Θα κάνουμε τα πάντα, ως Ευρωπαίοι, για να σταθούμε μαζί, να πολεμήσουμε αυτήν την μάστιγα της τρομοκρατίας και μαζί, να προχωρήσουμε χωρίς να κάνουμε πίσω σε καμία από τις αξίες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η Βιέννη είναι η ίδια η ενσάρκωση των αξιών μας. Η επίθεση αυτή δείχνει επίσης την πρόθεση των εχθρών μας να επιτεθούν σε αυτό που είναι η Ευρώπη, αυτή την γη της ελευθερίας, του πολιτισμού, των αξιών … και κατά συνέπεια δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πόλη-φάντασμα» σήμερα η Βιέννη

Εν τω μεταξύ, την εικόνα “πόλης-φάντασμα” έδινε σήμερα το κέντρο της Βιέννης, καθώς το 90% των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να κάνει λόγο για “κορυφαίο ταξίδι τρόμου”, στους άδειους από κόσμο δρόμους και πλατείες.

“Η σύσταση του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ σήμερα το πρωί ήταν να αποφευχθεί το κέντρο της πόλης και αυτό φυσικά ισχύει και για εμάς και τους υπαλλήλους μας”, ανέφερε ο επικεφαλής του κλάδου εμπορίου του Επιμελητηρίου Ράινερ Τρέφελικ, διευκρινίζοντας ότι το εμπόριο θα διατηρήσει κλειστά τα καταστήματα, για όσο χρόνο απαιτεί η κατάσταση.

Τρομοκρατία με φόντο τον κορονοϊό

Δεν ήταν βέβαια μόνο τα καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας με πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους που παρέμειναν κλειστά, αφού και αρκετά μεγάλα εμπορικά κέντρα σε άλλα σημεία της πόλης δεν λειτούργησαν.

Αλλά και πολλές τράπεζες δεν άνοιξαν τα υποκαταστήματα τους τόσο στο κέντρο, αλλά και εκτός του Ring, του φημισμένου Δακτυλίου με τα πολλά αξιοθέατα, ο οποίος περικλείει το πρώτο διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Ανοικτά παρέμειναν τα φαρμακεία στο κέντρο της πόλης, “προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια φαρμάκων στο πρώτο διαμέρισμα της Βιέννης για επείγουσες καταστάσεις, παρά την ασαφή κατάσταση ασφάλειας στο κέντρο της Βιέννης”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών, στο οποίο δίνεται η ευχέρεια για την κανονική λειτουργία των φαρμακείων ή με καθεστώς εφημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα.

Το λιανικό εμπόριο έχει ήδη κλονιστεί άσχημα φέτος στην Αυστρία από τις εβδομάδες κλεισίματος που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και το εξασθενημένο καταναλωτικό συναίσθημα των καταναλωτών.

Ήδη από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη ισχύει ένα δεύτερο μερικό lockdown σε ολόκληρη την Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών εξόδου από τις 20.00 έως τις 6.00.

“Είναι μία τόσο δύσκολη χρονιά για όλες τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους, κάποιος χρειάζεται πολλή συναισθηματική σταθερότητα για να το ξεπεράσει”, παραδέχεται ο Ράινερ Τρέφελικ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, ότι τώρα έρχεται να προστεθεί και μία τρομοκρατική επίθεση, ως “τοξικό μείγμα”.

Ταυτόχρονα ο ίδιος εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία στις δηλώσεις του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θέλουμε να το βάλουμε κάτω και να αφήσουμε τους τρομοκράτες να μας γονατίσουν”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα