back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

‘Εξι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη – Είχε αποφυλακισθεί πρόωρα ο “ισλαμιστής τρομοκράτης” – Συλλήψεις και συνοριακοί έλεγχοι

Διαβάστε επίσης

Σε “νύχτα τρόμου” μεταβλήθηκε το περασμένο βράδυ στην  Βιέννη όπου στις 20:00 τοπική ώρα εκδηλώθηκε κοντά στην εβραϊκή συναγωγή της πόλης τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμού εναντίον των περαστικών. Σύμφωνα με τον μέχρι αυτή τη στιγμή απολογισμό, υπάρχουν έξη νεκροί μεταξύ αυτών ο δράστης και 17 τραυματίες εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει τον νεκρό δράστη τον οποίο  χαρακτήρισαν “συμπαθούντα του Ισλαμικού Κράτους”, ενώ, η αστυνομία κάνει λόγο για τρεις έως τέσσερις δράστες. “Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις” δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση». Ο κ. Κουρτς έκανε τις δηλώσεις πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε τον “βαριά οπλισμένο άνδρα”  ως «ισλαμιστή τρομοκράτη» και προτρέπει με μηνύματά του τους πολίτες στη Βιέννη να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αν είναι δυνατόν, μείνετε σπίτι. Δεν έχει σχολείο σήμερα, οπότε αν μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας στο σπίτι σήμερα, να το κάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Το προφίλ του δράστη

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης η ταυτότητα του “τζιχαντιστή δράστη” έχει εξακριβωθεί, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί να μετείχαν στις επιθέσεις κι άλλα άτομα με την αστυνομία να μιλά για έως και τέσσερις δράστες. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε σπίτια ατόμων «από το περιβάλλον του δράστη» και συνελήφθησαν πολλά άτομα. Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας, είναι σύμφωνα με τον υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ αλβανικής εθνικότητας, με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία  και αυστριακό διαβατήριο.  Είχε συλληφθεί , καταδικασθεί και  φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος . Ο Καρλ Νέχαμερ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019 ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους.  Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Κατά την επίθεση του στο κέντρο της Βιέννης έφερε αυτόματοτουφέκι   και  ένα πιστόλι.

O διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε σήμερα πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά την επίθεση στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.

Eνισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και στο πλαίσιό τους διεξάγονται σημαντικές έρευνες για υπόπτους. Αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

«Οι σκέψεις μου σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τα θύματα και τους συγγενείς. Σκεφτόμαστε τους νεκρούς και τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που βρίσκεται σε υπηρεσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ τονίζοντας ότι πρόκειται για επίθεση από «ισλαμιστή τρομοκράτη». «Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σ. Κούρτς ” Μάχη μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας”

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εντοπίσει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την επίθεση στη Βιέννη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για μισαλλοδοξία στη χώρα του.

“Θα ψάξουμε αυτούς τους ανθρώπους με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα κυνηγήσουμε τους δράστες και εκείνους που βρίσκονται πίσω τους”, ανέφερε ο Κούρτς.

“Δεν πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ή μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών”, ανέφερε ο Αυστριακός Καγκελάριος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό.

“Είναι μια μάχη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στην ειρήνη, και εκείνων των λίγων που επιδιώκουν πόλεμο. Μια μάχη μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας”, τόνισε.

Πρόσθεσε δε πως “θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας και τη δημοκρατία μας”.

Δύο συλλήψεις στην Ζανκτ Πέλτεν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier, βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στις 8 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας  τοπική ώρα κοντά στην κεντρική συναγωγή της Βιέννης, καθώς πολλοί άνθρωποι απολάμβαναν την  τελευταία νύχτα ανοιχτών εστιατορίων και μπαρ πριν από το lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα.  Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης, Γκεχαρντ Πούρστι δήλωσε ότι παραμένει άγνωστος ο αριθμός των  δραστών πάντως ένας από του επιτιθέμενους σκοτώθηκε  από τα πυρά τήςαστυνομίας στις 8.09μμ. Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν ήταν ένας 28χρονος αστυνομικός, ο οποίος νοσηλεύεται . Έως σήμερα το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να βρίσκονται  κλεισμένοι σε  μπαρ , εστιατόρια, καφετέριες καθώς και στο εθνικό θέατρο της Αυστρίας, το Burgtheater , όπου είχαν βρει καταφύγιο καθώς το κέντρο της πόλης παρέμεινε κλειστό, με 1.000 αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους.

Αρχικά, η αστυνομία είχε δήλωσε  ότι πυροβολισμοί έπεσαν σε έξι τοποθεσίες στην 1η συνοικία της Βιέννης κοντά στο Διώρυγα του Δούναβη και προειδοποίησε για μια ομάδα «βαριά οπλισμένων και επικίνδυνων» ενόπλων.

Οι αρχές  εξαπέλυσαν αμέσως ανθρωποκυνηγητό καθώς πιστεύεται ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες κατάφερε να διαφύγει. Οι έρευνες διεξάγονται πλέον και εκτός της Βιέννη ενώ  η αστυνομία της Τσεχίας ξεκίνησε τα ξημερώματα ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.

Μια φωτογραφία που φέρεται να  απεικονίζει τον δράστη δημοσίευσε η  γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο τζιχαντιστής φέρεται να έχει αναρτήσει στο Instagram αρκετές φωτογραφίες του δίνοντας όρκο πίστης και αφοσίωσης στον ISIS. Ο άνδρας διακρίνεται να κρατά στα χέρια δύο όπλα, που ταιριάζουν μ’ αυτά που κρατούσε ο τρομοκράτης στη Βιέννη. Παράλληλα έχει τοποθετήσει στο πάτωμα εμπρός από τον ίδιο ένα σύνθημα της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με πυρομαχικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήμερα της επίθεσης ο φερόμενος ως δράστης έστειλε σε δύο φίλους του βίντεο της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Σύμφωαν με τον Γενικό  Διευθυντή  Δημόσιας Ασφάλειας της Βιέννης Franz Ruf ” έχουν εντοπιστεί 20.000 βίντεο από  την ώρα τις επίθεσης από τα οποία έχει ελεγχθεί ένα ποσοστό. Ο  Φραντς Ρουφ επανέλαβε ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Καταδίκη της επίθεσης

Με τον καγκελάριο της Αυστρία επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

«Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανταποκρίθηκε στην είδηση ​​ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι η Ισλαμική Τρομοκρατία είναι «κοινός εχθρός». Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, χαρακτήρισε την επίθεση ” τρομερό γεγονός” και δήλωσε “βαθύτατα συγκλονισμένος”. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. “Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Αυστρία” τονίζει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και καταδικάζει τις επιθέσεις στη Βιέννη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε την καρδιά της Βιέννης. Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την επίθεση καταδίκασαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα