back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καταμέτρηση θρίλερ στις ΗΠΑ – Οι Πολιτείες που θα κρίνουν την νίκη – Προηγείται σταθερά ο Μπάιντεν στους εκλέκτορες

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση της πιο αμφίρροπης προεδρικής μάχης στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία με την ισορροπία στις εκλεκτορικές ψήφους να αλλάζει δραστικά κάθε ώρα που περνά.  Στις 13:45  Ελλάδος ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι έχει κερδίσει 238 εκλεκτορικές έδρες έναντι 213 για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ψήφους ο Τζο Μπάιντεν είχε λάβει 68,9 εκ ψήφους ενώ ο Ντοναλντ Τραμπ 66,6 εκ. ψήφους.

Ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου κέρδισε αργά χθες το βράδυ το Οχάιο (18 )την αμφίρροπη Πολιτεία της  Φλόριντας (29)και σήμερα το πρωί τις 38 πολύτιμες εκλεκτορικές ψήφους του Τέξας, με αποτέλεσμα να αυξησει την εκλεκτορική ισχύ του στις 213  ψήφους ενώ απαιτούντο 270 για την εκλογή Προέδρου από το  Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν που διατηρεί προβάδισμα στον αριθμό των εκλεκτόρων δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο παίρνοντας τον έλεγχο τριών άλλων κρίσιμης σημασίας πολιτειών, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν , της  Πενσυλβάνια αλλά και της Νεβάδας όπου προηγείται σαφώς . Τα τελευταία αποτελέσματα εμφανίζουν τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται στο Ουινσκόνσιν να  κλείνει τη διαφορά στο Μίσιγκαν , το οποίο οι Ρεπουμλικανοί δηλώνουν ότι κέρδισαν ήδη. Κρίσιμης σημασίας θεωρούνται οι πολιτείες της Αριζόνας και της Τζόρτζια την πρώτη φαίνεται ότι κερδίζει ο Μπάιντεν και την δεύτερη ο Τραμπ .

Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν η  πολιτεία της Πενσυλβάνια θα είναι το “κλειδί’ που θα “ανοίξει” την πόρτα του Λευκού Οίκου στον επόμενο Πρόεδρο.Στην πολιτεία αυτή το ποσοστό ενσωμάτωσης ψήφων είναι ακόμη χαμηλό, στο 64% και κάθε πρόβλεψη θα ήταν πολύ επισφαλής.  Προς το παρόν πάντως την πολιτεία την κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 77χρονος Δημοκρατικός υποψήφιος Πρόεδρος επιδίωξε να νικήσει στις τρεις πολιτείες, που το 2016 είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον 74χρονο σήμερα Τραμπ και αναμένει  την ολοκλήρωση της  καταμέτρησης των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο Τραμπ προηγείται με διαφορά στην Πενσυλβάνια , με πολύ μικρη διαφορα στο Μίσιγκαν ενω φαίνεται ότι χάνει το Ουισκόνσιν. Και στις τρεις αυτές Πολιτείες δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τους Δημοκρατικούς. «Αισθανόμαστε καλά εδώ που βρισκόμαστε», δήλωσε ο Μπάιντεν από την πολιτεία του, το Ντέλαγουερ, φωνάζοντας για να σκεπάσει τα κορναρίσματα των υποστηρικτών του. «Πιστεύουμε πως είμαστε καθ’ οδόν για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές».  Τη διαφορά για τον Μπάιντεν δεν αποκλείεται να κάνει στο τέλος η μία εκλεκτορική ψήφος που απέσπασε από τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα, που είχε κερδίσει ο Τραμπ προ τετραετίας. Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα θα έδιναν ακόμη περισσότερο χώρο στον Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ φαίνεται να προηγείται εκεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χρειάζεται νίκες σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες εκ των Τζόρτζια, Βόρειας Καρολίνας, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν -που είχε αλώσει το 2016- για να φθάσει στους 270 εκλέκτορες. Εάν όμως νικήσει ο Μπάιντεν σε δύο εκ των Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, θα είναι  και ο  νικητής των εκλογών.

“Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα”, τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως θα προβεί σε δηλώσεις αργότερα σήμερα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει στις 9:30 ώρα Ελλάδος να προηγείται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγάλων αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων.

«Κίνδυνος κενού εξουσίας στις ΗΠΑ» – Τα πρώτα σχόλια της Γερμανίας για τις εκλογές

Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της «Atlantic Bridge» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία. «Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό. «Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός ‘Αμυνας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Η μάχη για την νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (…) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο που θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά», δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ενώ ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι» και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών».

Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη. Για «απολύτως κρίσιμη, σχεδόν απογοητευτική κατάσταση», έκανε λόγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας επίσης στο ZDF. «Όλα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ως φήμες, επιβεβαιώνονται τώρα με τραγικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και εκτίμησε ότι μια «δραματική κατάσταση αντιπαράθεσης» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου η Αμερική θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο».

Ακολουθούν οι μέχρι στιγμής προβλέψεις για τους δύο υποψηφίους ανά πολιτεία, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Μπάιντεν (224)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Νεμπράσκα (1)

Νιού Χάμσαϊρ (4)

Νιού Τζέρζι (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιού Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – oμοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

 

Ντόναλντ Τραμπ (213)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Φλόριντα (29)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μοντάνα (3)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Τέξας (38)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)

Οι πρώτες πολιτείες που κέρδισαν οι υποψήφιοι  

Την πολιτεία του Κεντάκι η οποία δίνει 8 εκλέκτορες κατακτά ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος κερδίζει και την πολιτεία της Ιντιάνα η οποία δίνει άλλους 11 εκλέκτορες

Απο την πλευρά του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κερδίζει στις πολιτείες της Βιρτζίνια με 13 εκλέκτορες και του Βερμόντ που του δίνει 3 εκλέκτορες, σύμφωνα με το Fox News.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια με τους 5 εκλέκτορες.

Λίγο πριν τις 03:00 ώρα Ελλάδας ο Μπάιντεν συγκέντρωνε 16 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Βέρμοντ και της Βιρτζίνια. Ο Τραμπ αντίστοιχα κατείχε 13 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Κεντάκι και της Δυτικής Βιρτζίνια. Υπέρ του Τραμπ ψήφισε και η Νότια Καρολίνα προσφέροντας στον απερχόμενο πρόεδρο άλλους 9 εκλέκτορες και ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του σε 22 συνολικά .

Στις 03:00 ώρα Ελλάδας προστέθηκαν αρκετές ακόμη πολιτείες στο συνολικό αριθμό των πολιτειών όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον εκλεκτό τους για προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Για τον Τζο Μπάιντεν ψήφισαν οι πολιτείες της Μασαχουσέτης με 11 εκλέκτορες, του Κονέκτικατ με 7 εκλέκτορες, του Νιου Τζέρσι με 14 εκλέκτορες, του Μέριλαντ με 3 εκλέκτορες,του Ντελαγουέρ με 3 εκλέκτορες, και του Ιλινόις με 20 εκλέκτορες.

Καθώς επίσης του Βέρμοντ της Βιρτζίνια του Ρόουντ Άιλαντ με 3 εκλέκτορες  και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επίσης με 3 εκλέκτορες.

Υπερ του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος ψήφισε επίσης η πολύ σημαντική και παραδοσιακή για τους Δημοκρατικούς πολιτεία της Νέας Υόρκης με 29 εκλέκτορες αλλά και το Νέο Μεξικό με τους 5 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν κερδίζει επίσης την πολιτεία του Κολοράντο με τους 9 εκλέκτορες.

Για τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα με 7 εκλέκτορες, του Μισισιπί με 6 εκλέκτορες,της Αλαμπάμα με 9 εκλέκτορες, του Τενεσί με 11 εκλέκτορες. Για τον Τραμπ ψήφισαν επίσης οι πολίτες του Κεντάκι με 8 εκλέκτορες, της Δυτικής Βιρτζίνια με 5 εκλέκτορες της Νότιας Καρολίνα με 9 εκλέκτορες και του Αρκάνσας με 6 εκλέκτορες.

Υπέρ του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισαν ακόμη οι πολιτείες της Ιντιάνα με 11 εκλέκτορες, της Λουιζιάνα  με 8 εκλέκτορες, καθώς επίσης τις μικρότερες σε εκλέκτορες πολιτείες καθώς ολες δίνουν απο 3 εκλέκτορες αυτές της Νεμπράσκα, της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, και του Ουαιόμινγκ.

Μετά και απο την προσθήκη αυτών των πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει συνολικά 131 εκλέκτορες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει 92 εκλέκτορες.

Στις 06:00 ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στην μεγάλη πολιτεία της Καλιφόρνια με τους 55 εκλέκτορες, όπως επίσης και στις δυτικές πολιτείες του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον. Με τις τρεις αυτές πολιτείες που κερδίζουν οι Δημοκρατικοί οι εκλεκτορικές ψήφοι για τον Τζο Μπάιντεν ανέβηκαν στις 209, έναντι 112 του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως έχει μεγάλη δεξαμενή εκλεκτόρων απο πολιτείες κλειδιά στις οποίες προηγείται όπως το Οχάιο η Πενσυλβάνια το Τέξας και η Φλόριντα. 

 Η προεκλογική ομάδα του προέδρου Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Νεβάδα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις επιστολικές ψήφους. 

Η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας Νεβάδα προσέφυγαν εκτάκτως στη δικαιοσύνη για να περιορίσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και καταχώρησης των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται και το Λας Βέγκας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Εταιρείες στοιχημάτων βλέπουν πλέον νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα