back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία έχει στρατηγική και προτεραιότητες για την Αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλεια εξέδωσε NAVTEX για πρόσθετες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός κυπριακής ΑΟΖ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις της NAVTEX, το Barbaros θα πραγματοποιεί έρευνες μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Η Τουρκία, βάσει καλά μελετημένου σχεδίου, στέλνει το Barbaros δυτικά της Κύπρου στο λεγόμενο «τριεθνές», στη περιοχή που συναντώνται οι ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου και η… δυνητική, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ελληνική ΑΟΖ.

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εάν επιθυμεί την Ειρήνη. Που ερμηνεύεται και ως επίδειξη ισχύος από την Τουρκία, αφού, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να αναστείλουν την παράνομη δράση της Τουρκίας, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Τουρκική NAVTEX, εκδόθηκε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση, στις απόψεις σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, φέρεται να επιμένει στην επανένωσης του Κύπρου, ενώ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επέμεινε, ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών θα πρέπει να δουν και άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, αφού οι προσπάθειες για επανένωση έχουν αποτύχει. Στις άλλες μορφές λύσεις, πιθανόν ο κ. Τατάρ, να περιλαμβάνει και αυτή της διχοτόμησης της Κύπρου.

Επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος, ήγειρε το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο έχει άμεση σχέση και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως δεν έλαβε κάποια απάντηση από τον κ. Ερσίν Τατάρ.

Οι κ. Αναστασιάδης και Τατάρ, φαίνεται ότι συμφώνησαν, η κατοχική δύναμη, να μετέχει στην πενταμερή διάσκεψη του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού, ανεξάρτητα εάν θα συνεχίσει ή όχι τις επεκτατικές της κινήσεις, όπως έκανε πρόσφατα στην Αμμόχωστο.

Έχει γίνει γνωστό πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, θα μεταβεί και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, προβαίνοντας έτσι, σε μία ακόμη προκλητική κίνηση.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επηρεάσει έως ένα βαθμό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το παρελθόν διδάσκει, ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα ζητήματα που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και κυρίως, από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα