back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν – Χρειάζεται μόνο μία από τις Πολιτείες που απομένουν

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία προς τον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία  Τζο Μπάιντεν καθώς τον χωρίζει μόλις μια Πολιτεία από την νίκη επί του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ .

Η νίκη του Μπάιντεν στις δυο  αμφίρροπες κεντροδυτικές Πολιτείες του Ουισκόνσιν  και του Μίσιγκαν – τις οποίες είχε κερδίσει το 2016 ο Τραμπ και  γιαυτό τωρα ζητά επανακαταμέτρηση – τον φέρνει πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ.  Με βάση την εικόνα του εκλογικού χάρτη στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραπ.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται σε έξι Πολιτείες , Πενσυλβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αλάσκα . Στις τρεις πρώτες αναμένονται νέα αποτελέσματα  τις επόμενες ώρες γεγονός που σημαίνει ότιέως το μεσημέρι ώρα Ελλάδος θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα μιας εξαιρετικά πολωτικής εκλογικής διαδικασίας που οδήγησε στις κάλπες τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων από το 1900 , πάνω από 160 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες . Όσο για πρώην αντιπρόεδρο του Μπαρακ Ομπαμα , Ο 70χρονος Μπάιντεν διεκδικεί τον τίτλο του υποψηφίου που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των προεδρικών εκλογών. Με 50,40% έναντι 47,97% για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μπάιντεν, μετρά μέχρι αυτή την ώρα 73 εκατομμύρια ψήφους  ενώ αναμένονται προς καταμέτρηση πάνω από 18 εκ. ψήφοι. 

Ο Τζο Μπάιντεν  χρειάζεται αυτή την ώρα  μόνο μία από τις  6 πολιτείες  οπου συνεχιζεται η καταμέτρηση προκειμένου να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.
Στην Τζόρτζια διακυβεύονται 16 εκλέκτορες,  στην Νεβάδα  6 εκλέκτορες, στην  γενέτειρα του Μπάιντεν Πενσυλβάνια  όπου διακυβεύονται 20 εκλέκτορες έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων . Στη Βόρεια Καρολίνα που εκπροσωπείται με 15 εκλέκτορες)έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα — που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν — δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

 

ΠενσιλβάνιαΈχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα. Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Ο Τράμπ ζητά επανακαταμέτρηση σε Τζόρτζια και σε Πενσυλβάνια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, τη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια, θα επιδιώξει να οδηγήσει την εκλογική διαδικασία στα δικαστήρια για τις δύο ακόμη πολιτείες που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει στις εκλογές ΗΠΑ 2020. Το εκλογικό επιτελείο του Ντοναλντ Τραμπ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων εκεί όπου υπάρχει ανησυχία ότι θα χάσει τις εκλογές ΗΠΑ 2020. Νωρίτερα, με tweet του, ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδίκησε υπέρ του τους εκλέκτορες τόσο στην Πενσυλβάνια, όσο όμως και στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνα, όπου η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Ενωτικός ο Τζο Μπάιντεν: Θα ενωθούμε ως ένα έθνος. 

Αποφεύγοντας να ανακοινώσει για συνταγματικούς λόγους  ότι είναι ο νικητής  ο Τζο Μπάιντεν σε μια προεδρικού ύφους ομιλία δήλωσε ότι αναμένει τη νίκη καθώς είναι σαφές ότι έχει εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε.
«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική». «Η δημοκρατία, είπε, είναι ο παλμός αυτού του έθνους. Ψήφισαν περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ παρά την πανδημία. Ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο νικητής. Δεν είμαι εδώ για να πω ότι κερδίσαμε, αλλά όταν τελειώσει η καταμέτρηση θα είμαστε οι νικητές. Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων σε ενωτικό ύφος: « Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα μαζί, να αφήσουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να ενωθούμε ως ένα έθνος. Δεν θα είναι εύκολο. Ξέρω ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τους αντίπαλους μας ως εχθρούς. Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μας διχάζει». Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι, μολονότι ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, θα κυβερνήσει «ως Αμερικανός πρόεδρος», τόσο για αυτούς που τον ψήφισαν, όσο και για εκείνους που δεν τον ψήφισαν. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε νικητές, αλλά αυτό είναι νίκη του αμερικανικού, δεν υπάρχουν μπλε και κόκκινες πολιτείες, αλλά μόνο ηνωμένες πολιτείες», κατέληξε.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα