18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Το κοινοβούλιο διέλυσε την περιφερειακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Τιγκράι

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας υιοθέτησε σήμερα απόφαση για τη διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της επαρχίας Τιγκράι, μετά την ανακοίνωση της έναρξης στρατιωτικής επέμβασης σε αυτή την περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, που θέλει να αποσχισθεί.

Η άνω βουλή “υιοθέτησε απόφαση με στόχο την κατάργηση της τρέχουσας παράνομης περιφερειακής συνέλευσης του Τιγκράι και της κυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει μια μεταβατική κυβέρνηση”, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Αιθιοπίας EBC.

Η απόφαση του κοινοβουλίου της Αιθιοπίας βασίζεται στα άρθρα που δίνουν δικαίωμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε ένα κρατίδιο το οποίο “παραβιάζει το Σύνταγμα και θέτει σε κίνδυνο το συνταγματικό σύστημα”, εξήγησε το ECB.

“Η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει εντολή να προετοιμάσει συνταγματικά αποδεκτές εκλογές και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει υιοθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ χαρακτήρισε σήμερα “επιχείρηση διατήρησης της τάξης” τη στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Τιγκράι, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις για να μην γίνουν στόχος “αεροπορικών επιδρομών”.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην επαρχία αυτή και οι οποίες έχουν στόχο “τον αφοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας” του Τιγκράι, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Άχμεντ.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για στρατιωτικές κινήσεις στους βασικούς οδικούς άξονες που συνδέουν την Τιγκράι με τη μεθοριακή επαρχία Αχμάρα και για μάχες και πυρά του πυροβολικού στον δρόμο που οδηγεί στην Χουμέρα, στα σύνορα με το Σουδάν και την Ερυθραία. Κινήσεις στρατευμάτων αναφέρθηκαν και στην επαρχία Άφαρ, που επίσης γειτνιάζει με το Τιγκράι.

Το πρωί της Τετάρτης ο Άχμεντ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αρχών του Τιγκράι, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας. Ο Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή, την οποία ελέγχει το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF).

Το TPLF διέψευσε ότι έγιναν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “επινόηση” της Αντίς Αμπέμπα για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας για έξι μήνες στο Τιγκράι, η κυβέρνηση έχει “όλες τις αναγκαίες εξουσίες για να προστατεύσει την ειρήνη και την κυριαρχία της χώρας και να διατηρήσει τη δημόσια ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη”, ενώ μπορεί επίσης να αναστείλει “ορισμένα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα”.

Η ένταση μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και του Τιγκράι οξύνθηκε ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή τον Σεπτέμβριο τοπικών εκλογών τις οποίες δεν αναγνώρισε η κεντρική κυβέρνηση.

Η στρατιωτική κλιμάκωση εγείρει φόβους για μια σύγκρουση που ενδέχεται να απειλήσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια κατοίκους.

Το International Crisis Group (ICG) εκτίμησε ότι “αν δεν σταματήσει άμεσα, η τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση (…) θα είναι καταστροφική, όχι μόνο για την Αιθιοπία, αλλά και για όλο το Κέρας της Αφρικής”.

Το ICG υπενθυμίζει ότι οι αρχές του Τιγκράι μπορούν να βασίζονται “σε μια ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη και μια καλά εκπαιδευμένη πολιτοφυλακή, όλα τα μέλη των οποίων εκτιμώνται σε 250.000” και “φαίνεται να χαίρουν της σημαντικής στήριξης των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της Τιγκράι”.

Η σύγκρουση ενδέχεται να δοκιμάσει την ενότητα μιας χώρας όπου ζουν πολλές εθνότητες και η οποία πρόσφατα συγκλονίστηκε από διαεθνοτική βία, αλλά και του στρατού στον οποίο υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί από το Τιγκράι.

Το ICG φοβάται επίσης ότι στη σύγκρουση ενδέχεται να εμπλακεί η Ερυθραία, που συνορεύει με το Τιγκράι. Η κυβέρνηση της Ασμάρα, με την οποία ο Άχμεντ σύναψε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, είναι ορκισμένη εχθρός του TPLF, το οποίο κυριαρχούσε στην πολιτική της Αιθιοπίας στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών (1998-2000).

Ο TPLF κατηγορεί τον Άχμεντ, έναν Ορόμο –τη μεγαλύτερη φυλή στην Αιθιοπία–, ότι σταδιακά περιθωριοποίησε το κόμμα του Τιγκράι (η φυλή των οποίων αποτελεί το 6% του πληθυσμού της χώρας) μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον οποίο πλέον το κόμμα έχει εγκαταλείψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα