back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του από την Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια ελληνο-τουρκική συνάντηση προσεχώς, ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω Twitter το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, κ Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά στον ομόλογό του ότι διάλογος υπό τις παρουσες συνθήκες με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους, Ορουτς Ρέις σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να διεξαχθεί.

Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι «οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων της με την Ελλάδα έχει κόστος κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται κανένα όφελος» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μέσω συνέντευξης του σήμερα στο «Πρώτο Θέμα».

Ο κ Δένδιας μάλιστα προειδοποιεί για ακόμα μια φορά την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων από την Ε.Ε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ παραδέχεται ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση τουρκική προκλητικότητα» και σημειώνει ότι «στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή, θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στο «επόμενο βήμα» που δεν είναι άλλο από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Δεν ξεκαθαρίζει πάντως αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης καθώς στη σχετική ερώτηση λέει απλά ότι «επεξεργαζόμαστε τα επόμενα βήματα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα