back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εργασία και lockdown – Οι μετακινήσεις, τα SMS και οι βεβαιώσεις

Διαβάστε επίσης

 Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους- μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν δύο εναλλακτικές:   Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/  

Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες για τη μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο οι βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.   Οι βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας από το ΕΡΓΑΝΗ καλύπτουν και τις μετακινήσεις εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας.

Yπόλοιπες μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις πλην εκείνων για λόγους εργασίας γίνονται με SMS στο 13033, ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)- SMS με τον κωδικό 1.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους- SMS με τον κωδικό 2.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή- SMS με τον κωδικό 3.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα- SMS με τον κωδικό 4.

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις- SMS με τον κωδικό 5.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου, μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων εντός του δήμου κατοικίας- SMS με τον κωδικό 6.

Ειδικότερα κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-05:00), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, εκτός για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.   Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων με εξαίρεση για: λόγους υγείας, επαγγελματικούς λόγους, επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών.  

Η λειτουργία του Δημοσίου  

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Δημοσίου, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ενώ η προσέλευση των υπαλλήλων γίνεται σε τρεις βάρδιες.   Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 – 15:00, 08:00 – 16:00, 09.00 – 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Αθήνα 984  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα