back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις: A Greek Green Deal – Πώς η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση;

Διαβάστε επίσης

Ποια μπορεί να είναι η ελληνική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal); Πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να μετασχηματιστεί σε μία ενδογενή κυκλική οικονομία με εξωστρεφή και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά;

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις περιλαμβάνει 10 συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με εκτίμηση κόστους, πρόταση υλοποίησης και εκτίμηση δημιουργούμενων θέσεων εργασίας.

 

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει ένα νέο κείμενο πολιτικής του Αναπλ. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, στο οποίο προτείνονται 10 συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Για κάθε ένα από τα επιχειρησιακά σχέδια υπάρχει εκτίμηση κόστους, πρόταση υλοποίησης και εκτίμηση δημιουργούμενων θέσεων εργασίας. Ο κεντρικός στόχος της πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός νέου αειφόρου αναπτυξιακού υποδείγματος, που θα παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες εντάσεως γνώσης και καινοτομίας, θα μειώνει τις κοινωνικές και χωρικές ανισότητες και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η σειρά των δημοσιεύσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με μια έρευνα υπό τον συντονισμό του Ν. Χριστοδουλάκη για τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις της υπό εξέλιξη ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης. Η έρευνα αποτελεί μια επικαιροποιημένη, ανανεωμένη έκδοση αντίστοιχης, τριπλής έρευνας που δημοσιεύσαμε το 2018. Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ.

Τι απαιτεί η διαμόρφωση ενός “Ελληνικού Green Deal”;

1 Πλήρη αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (κεντρικό κράτος, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση)
2 Βασικές παρεμβάσεις στις εθνικές ενεργειακές πολιτικές
3 Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων -εξοικονόμηση ενέργειας
4 Ολοκληρωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας
5 Ανάπτυξη του τομέα της θέρμανσης- ψύξης, που αποτελεί το εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα
6 Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
7 Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον
8 Στήριξη της ναυτιλίας και ιδιαίτερα αυτής των μικρών αποστάσεων
9 Ανάδειξη των μεγάλων προοπτικών αειφόρου ανάπτυξης για τις περιοχές Natura 2000
10 Διαμόρφωση ενός παγκόσμια πρότυπου δικτύου μικρών ενεργειακά αυτόνομων νησιών της χώρας

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα