back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Μπάιντεν ενεργοποιεί τη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών , οι αγορές κάνουν πάρτι αλλά ο Τραμπ ανθίσταται

Διαβάστε επίσης

Οι αγορές κάνουν ράλι , η ομάδα του εκλεγμενου προεδρου Τζο Μπάιντεν  θέτει σε εφαρμογή του πρόγραμμα μεταβίβασης των εξουσιών στον Λευκό Οίκο, η Μόσχα το Πεκίνο και η Άγκυρα αναμένουν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, αλλά ο απερχόμενος Πρόεδρος  ΝτόναλντΤραμπ  δεν αποδέχεται την ήττα του, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και ανεξάρτητους θεσμούς. 

Για τις αγορές πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ έχει λάβει τελος.  Η νίκη του Τζο Μπάιντεν θεωρείται δεδομένη παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα

Το «πάρτι» άρχισε από τις αγορές της Ασίας νωρίς το πρωί, για να λάβει στη συνέχεια τη σκυτάλη η Ευρώπη, που ελπίζει σε βελτίωση των εμπορικών (και όχι μόνο) σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Τα futures δείχνουν ότι το ράλι θα έχει συνέχεια το απόγευμα και στη Wall Street, που ποντάρει σε μία διακυβέρνηση χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε άνοδο 1,36% στις 10:45 ώρα Ελλάδος, ενώ στο ίδιο ποσοστό ενισχύεται και ο CAC 40 στο Παρίσι. Κέρδη 1,6% εξασφαλίζει τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο ιταλικός FTSE MIB.

Nωρίτερα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 με άνοδο 2,2% σκαρφάλωσε σε υψηλά 29 ετών. Κέρδη 1,86% είχε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη, ενώ άνοδο 1,2% σημείωσε και ο Hang Seng  στο Χονγκ Κονγκ.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι η συνεδρίαση στη Wall Street θα ανοίξει πιθανότατα με τον Dow Jones να κάνει άλμα 400 μονάδων και τον S&P 500 να ακολουθεί με κέρδη 1,5%.

Στις προετοιμασίες για να αναλάβει την εξουσία στράφηκε από χθες, Κυριακή, ο εκελεγμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέτοντας στο επίκεντρο δύο προτεραιότητες: τον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.

Σε όλο τον κόσμο, ηγέτες χαιρέτισαν την εκλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών, σε διαμετρική αντίθεση με τον απερχόμενο πρέοδρο Ντοναλντ Τραμπ που αρνείται να παραδεχθεί την ήττα. Καταγγέλλοντας «νοθεία», ο Τραμπ διαμηνύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη. Όμως οι πιθανότητες να φέρουν αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες.

Σύμφωνα με το POLITICO  πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αλλά και βετεράνοι προηγούμενων διαδικασιών μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν νομικά ζητήματα που απαιτούν δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα [των προεδρικών εκλογών] είναι επαρκώς ξεκάθαρο και η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα» ανέφερε σε μία επιστολή του, το ανεξάρτητο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας.

Την επιστολή αυτή που βρίσκεται αποκλειστικά στην κατοχή του POLITICO υπογράφουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ειδικοί στη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Μεταξύ αυτών, ο πρώην προσωπάρχης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ο Τζος Μπόλτεν, αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Γιούτα, ο Μάικ Λεβίτ.Την ίδια επιστολή, υπογράφει επίσης, ο πρώτος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ο Τόμας Μακλάρτι, αλλά και η υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάκα Πένι Πρίτσκερ.

«Παροτρύνουμε την κυβέρνηση Τραμπ να αρχίσει αμέσως τη μετεκλογική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά και την ομάδα Μπάιντεν να εκμεταλλευτεί πλήρως τα διαθέσιμα μέσα υπό το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Η επιστολή κλιμακώνει την άσκηση της πίεσης στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία (General Services Administration, GSA) και στη διευθύντριά της, την Έμιλι Μέρφι, η οποία έχει αντισταθεί στο να ανακοινώσει ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, η ίδια υπηρεσία ανέφερε: «μία εξακρίβωση δεν έχει γίνει ακόμη. Η GSA και η διευθύντριά της θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο».

Η ίδια υπηρεσία δεn σχολίασε περαιτέρω στη διάρκεια της χθεσινής ημέρα.

Μέχρι η Μέρφι να επιβεβαιώσει ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, η ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο ίδιος, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ομοσπονδιακά κονδύλια ούτε να επικοινωνεί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τις οποίες και θα στελεχώσει.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καθυστέρηση αυτή θα επιβραδύνει την προσπάθεια του Μπάιντεν. «Η κάθε ημέρα μετράει στη [διαδικασία] μεταβίβασης της εξουσίας, τη χρονιά αυτή περισσότερο από κάθε άλλη διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από το 1932» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάρτσικ, διευθυντής στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας.

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την –χαμηλών τόνων- Μέρφι στο επίκεντρο της διαμάχης για την προεδρία των ΗΠΑ. Η καθυστέρηση της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος από το GSA αποδίδεται μερικώς στην αποφυγή κάθε υπαινιγμού κομματικής προκατάληψης. Καθώς, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα και καταφεύγει σε αρκετές δικαστικές προσφυγές, η ανακήρυξη του Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών θα προκαλούσε την οργή των δεξιών ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού για τη στάση (αναμονής) του GSA.

Αφήνοντας κατά μέρος την κομματική γραμμή και  πρώην πρόεδρος Τζόρτζ Ουόκερ Μπους «ευχαρίστησε για τον πατριωτικό του λόγο» τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη τηλεφωνικά για την εκλογική νίκη του, που ήταν «καθαρή», όπως τόνισε.

Οι προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν αποφασιστικά στραμμένη πλέον στη μεταβίβαση της εξουσίας, έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο BuildBackBetter.com και λογαριασμούς στον ιστότοπο Twitter, 72 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Επανέλαβε ποιες είναι οι προτεραιότητές του: ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, η αναδόμηση της οικονομίας, η φυλετική δικαιοσύνη, ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σήμερα μάλιστα Δευτέρα, θα συστήσει  κλιμάκιο γαι την διαχειρηση της πανδημίας του κορονοϊού που  έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.

Στο πλαίσιο της ενωτικής του προσπάθειας, η κυβέρνησή του αναμένεται να συμπεριλάβει κάποιους αντιπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, κεντρώα στελέχη του, αλλά ακόμη — ίσως — και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.

Η πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα κριθεί σε αμφίρροπες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει κάποιες επιλογές του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν το πάνω χέρι στο σώμα, ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ ενδέχεται να αρνηθεί να επικυρώσει διορισμούς προσώπων.

Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Τζο Μπάιντεν ως την 20ή Ιανουαρίου. Για να του δοθεί πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, με ευθύνη κάποιου κορυφαίου κρατικού λειτουργού.

Όμως το πράσινο φως γι’ αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, με δεδομένη την άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του. Αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να μην έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει, έκανε λόγο ακόμα χθες Κυριακή μέσω Twitter για «κλεμμένες» εκλογές, προτού πάει να παίξει γκολφ. Οι αναρτήσεις γρήγορα καλύφθηκαν από διαχειριστές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης με σήμανση που τις χαρακτήριζε «παραπλανητικές».

Ρεπουμπλικανοί: “Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη”

Το μεγάλο ερώτημα από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνει το κόμμα του Νόναλντ Τραμπ καθώς  προς το παρόν, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είτε σιωπούν είτε τον στηρίζουν.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για τις προεδρικές αιτιάσεις. Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκαν για αφωνία, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο συνάδελφός του στο Τέξας και διεκδικητής του χρίσματος Τεντ Κρουζ έσπευσαν να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς του προέδρου για νοθεία.

 

Ο πρώτος δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα δωρίσει μισό εκατομμύριο δολάρια στο νομικό ταμείο της καμπάνιας Τραμπ, ενώ ο δεύτερος συμμερίστηκε την προεδρική θεωρία συνωμοσίας ότι κομματικοί εκλογικοί παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία καταμέτρησης.

Το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αρνείται να παραδεχθεί ότι ο κύβος ερρίφθη. «Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη», προέτρεπε χθες Κυριακή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τον Τραμπ, μιλώντας στο Fox News.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας με απόλυτη διαφάνεια», υπερθεμάτισε η πρώτη  κυρία Μελάνια Τραμπ μέσω Twitter.

Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τηρούν απόλυτη σιγή εδώ και 24 ώρες. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί παράλυση των θεσμών.

«Τον πρόεδρο δεν θα τον αλλάξετε ποτέ», έχει «χαλαρή σχέση με την αλήθεια», πέταξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ένας από τους πιο συχνούς και πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους», όμως «είμαι επίσης σίγουρος ότι αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα δεχθεί το αναπόφευκτο», εκτίμησε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή, έχοντας σημειώσει την αμφισβήτηση της νίκης του νεοκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Τι λέει η Μόσχα, το Πεκίνο, το Βερολίνο 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει.

Πάντως, για κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβασθεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά την μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τότε δεν είχε υπάρξει δικαστική προσφυγή για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξικό και η Βραζιλία δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ τόνισε σήμερα στο Deutschlandfunk ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ να διαρκέσει μήνες και να μην ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει η πολιτική της Ουάσινγκτον πριν από την άνοιξη.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι θα τερματιστούν επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Αλτμάιερ απάντησε πως αναμένει να υπάρξει επιστροφή στην πολυμερή προσέγγιση. Χαρακτήρισε κλειδί το σχέδιο του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε πως δεν θα αλλάξουν τα πάντα επί των ημερών Μπάιντεν, αλλά αρκετά πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Ο Τραμπ επέμενε να καταγγέλλει το ότι η Γερμανία δεν αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO. Ο Μάας είπε πως δεν αναμένει ότι θα δίνεται τόση έμφαση στο ζήτημα επί προεδρίας Μπάιντεν όση στη θητεία Τραμπ. Το αίτημα της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δαπάνες ίσως δεν αλλάξει επί της ουσίας, αλλά θα προβάλλεται σε πολύ διαφορετικό τόνο, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε πως απαιτείται να υπάρξει ξανά σύγκλιση των θέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Το Πεκίνο αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες χώρες με κοινά χαρακτηριστικά στο ηγετικό τους επίπεδο, δηλαδή η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, η Βραζιλία και βεβαίως η Τουρκία.

Σε επίσημη δήλωσή της η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη, δείχνοντας προς τη δικαστική οδό που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Τραμπ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε ότι «το Πεκίνο παρατήρησε πως ο κ. Μπάιντεν διακήρυξε ότι είναι ο νικητής της εκλογής. Αυτό που εμείς μαθαίνουμε είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους και τις διαδικασίες.»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πάντως έχει ανοικτό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του, κάνοντας λόγο για προσμέτρηση παράνομων ψήφων και υπόσχεται δικαστικό αγώνα για ανατροπή του αποτελέσματος. Ωστόσο οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες έχουν ήδη αναγνωρίσει την επικράτηση του κ. Μπάιντεν.

Μεταξύ των χωρών που ακόμη αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν είναι και το Μεξικό, κάτι που όμως σχετίζεται με τις εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις που επιλέγει να κάνει ο νότιος γείτονας των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευαίσθητη σχέση του με την Ουάσινγκτον.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα