back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν θα προσμετρηθούν απουσίες – Με προβλήματα η πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης – Έπεσε η πλατφόρμα Webex

Διαβάστε επίσης

Με προβλήματα και καθυστερήσεις ξεκίνησε η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας μας.  Η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιεί και η χώρα μας, η Cisco ε έχει «πέσει» σε όλη την Ευρώπη και γίνονται προσπάθειες από τα κεντρικά της εν λόγω εταιρείας για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

«Λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας (σ.σ. Cisco) δεν μπόρεσαν μαθητές να κάνουν σήμερα το μάθημά τους», ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη. Τέλος, τόνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

Νωρίς το πρωί γονείς και μαθητές ανέφεραν καθυστερήσεις στην πλατφόρμα, πολύ χαμηλές ταχύτητες και αδυναμία χρήσης στις εφαρμογές. «Παρατηρούνται γενικά προβλήματα από την υπερφόρτωση του δικτύου», απάντησαν οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλαν στους γονείς, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπουν απουσίες» ενώ κάλεσαν γονείς και μαθητές να επικοινωνήσουν με τα σχολεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές τους, προκειμένου να καλυφθεί κανονικά η διδακτέα ύλη, ενώ τα διαδικτυακά μαθήματα θα διαρκούν 40 λεπτά. Οι μαθητές που δεν συμμετέχουν θα χρεώνονται με απουσία, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί για την αποστολή φορητών συσκευών (tablet) στα σχολεία, προκειμένου να διατεθούν με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, όπως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων και κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας κλπ. Οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλα μέσα για να εφαρμόσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης θα πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στις μονάδες που υπηρετούν και να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα, με δεδομένο ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών). Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για καθηγητές και μαθητές και θα μπαίνουν και απουσίες. Αναφορικά με το κλείσιμο των γυμνασίων και των λυκείων η επιτροπή των ειδικών διχάστηκε  για το αν θα έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία των γυμνασίων, για τα οποία κ αρχική εισήγηση ήταν να παραμείνουν ανοιχτά αλλά μόνο για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να κλείσουν και αυτά. Για τα λύκεια δεν  υπήρξε καμία διχογνωμία, διότι θεωρήθηκε ότι τα παιδιά αυτά , ηλικίας άνω των 16 ετών κυκλοφορούν περισσότερο και κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.
Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν  ότι υπάρχει σχεδόν μηδενική διασπορά του ιού καθώς το ποσοστό των σχολείων και των σχολικών τμημάτων που έμειναν κλειστά ανέρχεται σε ποσοστό 0,7% για τις 14000 σχολικές μονάδες και σε ποσοστό 0,9% για τα σχολικά τμήματα. Η υποχρεωτική  χρήση μάσκας στα σχολεία  από την ηλικία των 4 ετών κι άνω,  που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι τηρήθηκε κατά γράμμα αποδίδοντας αποτελέσματα ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία που η μάσκα απευθυνόταν σε μαθητές άνω των 11 τώρα τη φορούν στο σχολείο και μαθητές άνω των 6 ετών.
Για την μετακίνηση των μαθητών στις σχολικές δομές θα απαιτείται σχετική βεβαίωση. Όλα τα σχολεία της χώρας αναμένεται να χορηγήσουν στους μαθητές, τις απαραίτητες βεβαιώσεις στις οποίες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή, το σχολείο που πηγαίνει, η διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας τους, το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Τη σχετική βεβαίωση που θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως όλοι οι μαθητές θα πρέπει θεωρείται από την διεύθυνση του σχολείου. Τα έγγραφα θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα οι γονείς των παιδιών, σε συνδυασμό πάντα με την αποστολή SMS με κωδικό 4 στο 13033, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν για να παραλάβουν το παιδί τους. Σε περίπτωση που οι γονείς λόγω εργασίας δεν μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, θα είναι δυνατή η παραλαβή τους από τους παππούδες, γιαγιάδες ή άλλα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, που βεβαίως έχουν δηλωθεί στο σχολείο.

 

Ισίδωρος Ρούσσος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα