14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Στρατεύματα του Τιγκρέ βομβάρδισαν την πρωτεύουσα της Ερυθραίας

Διαβάστε επίσης

Ο ηγέτης της πολιτείας Τιγκρέ της Αιθιοπίας δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν το αεροδρόμιο στην Ασμάρα, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, χθες βράδυ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις διπλωματών, εξέλιξη που σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση της 12ημερης σύγκρουσης στην Αιθιοπία.

Ο Ντεμπετσιόν Γκεμπρεμάικλ, πρόεδρος του Τιγκρέ, δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας σε «πολλά μέτωπα» τις τελευταίες ημέρες. Δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές, αλλά είπε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν αναπτυχθεί και μάχονται κατά μήκος των συνόρων της Αιθιοπίας.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ανέπτυξε τον στρατό εναντίον των καλά εκπαιδευμένων τοπικών στρατευμάτων την 4η Νοέμβριου, αφού τα κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύρραξη.

Η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία πριν από δύο χρόνια αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ισάιας Αφεουέρκι παραμένει εχθρική απέναντι στην ηγεσία του Τιγκρέ εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο (1998-2000).

Μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά την επαρχία, απείλησε χθες με επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ερυθραία.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ κατηγορεί το TPLF, που κυβερνά την περιοχή αυτή των πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων για προδοσία και τρομοκρατία και λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε θα αποκαταστήσει την τάξη.

Ο Άμπι Άχμεντ βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία του 2018 με την Ερυθραία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πάνω από 14.500 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων στην Αιθιοπία ως τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα