back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Black Friday στην εποχή της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

 

Προβληματισμένοι είναι οι «μικροί» λιανέμποροι για τα οφέλη που θα έχουν από το διπλό εμπορικό γεγονός της τελευταίας Παρασκευής και Δευτέρας του φετινού Νοεμβρίου, «Black Friday και Cyber Monday», όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης.

Ο προβληματισμός δεν είναι στοιχείο μόνο της ελληνικής αλλά της ευρωπαϊκής πραγματικότητάς καθώς το μικρό λιανεμπόριο ασφυκτια σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Σήμερα Δευτέρα, έκκληση προς τη γαλλική κυβέρνηση να επιτρέψει σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν ξανά εγκαίρως για την Black Friday στις 27 Νοεμβρίου, απηύθυνε η περιφερειάρχης για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού

Σύμφωνα με τον Βασιλη Κορκίδη ” Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν φορές που δεν κερδίζουν όλοι, αλλά συμμετέχουν όλοι, γιατί πολύ σωστά οι ΜμΕ δεν θέλουν να αφήσουν τους μεγάλους της αγοράς και τις πολυεθνικές πλατφόρμες να μονοπωλήσουν το καταναλωτικό κοινό.Τουλάχιστον για τις αγορές φέτος, με τα εμπορικά της λιανικής σε “black out”, ας προτιμήσουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα ελληνικών επιχειρήσεων” προτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής

Οπως δήλωσε ο  κ. Κορκίδης: «το διπλό αυτό “market event”, είναι αναμενόμενο να μην έχει το ενδιαφέρον προηγούμενων ετών, αφού θα λάβει χώρα με κλειστά τα φυσικά καταστήματα διαρκών αγαθών. Όλοι θα θέλαμε και οι δύο εμπορικές γιορτές της “Black Friday και Cyber Monday” να γίνουν σε μια ανοιχτή αγορά, χωρίς lockdown, αφού μόνο το 17% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτει πλήρως λειτουργικό e-shop. Με όσα όμως δραματικά συμβαίνουν στο μέτωπο της πανδημίας τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η πρόταση για “απαγόρευση λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού” και για μετάθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, αφενός γιατί λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα συγκεκριμένες ημέρες σε όλο τον κόσμο και αφετέρου γιατί κανείς δεν επιθυμεί προσφορές και εκπτώσεις για “νέα” εμπορεύματα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων. Η Black Friday με “προ πανδημίας” τζίρο κοντά στο 1 δις ευρώ σε ένα τριήμερο και περίπου 1,5 δις ευρώ σε διάστημα μιας εβδομάδας, θεωρείται πλέον πετυχημένη προωθητική ενέργεια και προσμετράται στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ για το εμπόριο, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Οι μικρότεροι του εμπορίου είναι δικαιολογημένα πιο επιφυλακτικοί, παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν τη ροή, γιατί μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης και 9 μήνες πανδημίας δεν έχουν τα μεγάλα αποθέματα, ούτε τα περιθώρια κέρδους να ξεπουλήσουν νέο εμπόρευμα με μεγάλες εκπτώσεις, λίγο πριν την αγορά των Χριστουγέννων. Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν φορές που δεν κερδίζουν όλοι, αλλά συμμετέχουν όλοι, γιατί πολύ σωστά οι ΜμΕ δεν θέλουν να αφήσουν τους μεγάλους της αγοράς και τις πολυεθνικές πλατφόρμες να μονοπωλήσουν το καταναλωτικό κοινό. Τουλάχιστον για τις αγορές φέτος, με τα εμπορικά της λιανικής σε “black out”, ας προτιμήσουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα ελληνικών επιχειρήσεων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των διαδικτυακών πωλήσεων, που ακόμα και υπό τις φετινές ειδικές συνθήκες θα επιβεβαιώσουν πως σε κάθε μορφή λιανικού εμπορίου και άλλων υπηρεσιών της αγοράς, το “αφεντικό” είναι πάντα, ο τελικός καταναλωτής!».

Παρίσι: Έκκληση από την περιφερειάρχη για άνοιγμα των καταστημάτων ενόψει της Black Friday

Έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση να επιτρέψει σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν ξανά εγκαίρως για την Black Friday στις 27 Νοεμβρίου, απηύθυνε η περιφερειάρχης για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού σήμερα Δευτέρα.

«Πρέπει να είναι σε θέση να ανοίξουν λίγο πριν από τις 27 Νοεμβρίου, δηλαδή τη Black Friday», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά τα μικρότερα καταστήματα του Παρισιού θα υποφέρουν από τον ανταγωνισμό από τις κολοσσιαίες διαδικτυακές εταιρείες λιανικής πώλησης.

Η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω ενός δεύτερου εθνικού lockdown με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά το προηγούμενο που διήρκεσε από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ορίσει ως προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου για αυτό το lockdown, αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να το επεκτείνει, εάν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα.

Η κυβέρνηση δέχεται πίεση από καταστήματα και επιχειρήσεις να χαλαρώσουν οι περιορισμοί εγκαίρως για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα