back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνδικάτα: Διαφορετικοί… δρόμοι για την σημερινή πορεία

Διαβάστε επίσης

Η σαφής διαφοροποίηση και η πολυδιάσπαση, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία στους κόλπους του Συνδικαλιστικού Κινήματος απέναντι στο αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η σημερινή πορεία μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και παρά την κυβερνητική απαγόρευση.

Μάλιστα, η διάσταση απόψεων διατρέχει κάθετα ολόκληρη την συνδικαλιστική πυραμίδα, από την κορυφή (τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις) έως την βάση (Σωματεία και Ενώσεις).

Στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα συμμετάσχουν το ΠΑΜΕ, οι προσκειμενοι στο ΚΚΕ συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), καθώς και δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Οι συνδικαλιστές οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, αποδίδουν την κυβερνητική απόφαση σε “αυταρχικό παροξυσμό” -όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοινώσεις τους- και τονίζουν ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την δημόσια υγεία και την εργασία, απαιτείται η παρουσία εργαζομένων, ανέργων και οικονομικά ασθενέστερων στον δρόμο.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, ΔΕΝ απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους για συμμετοχή στην πορεία μνήμης της 17ης Νοεμβρίου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι “στεκόμαστε εξίσου ταπεινά μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και των θυμάτων της πανδημίας”.

Στην ΑΔΕΔΥ, οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά βούληση και όχι κατά πλειοψηφία.

Έτσι, σε αντίθεση με τους προσκείμενους στο ΚΚΕ συνδικαλιστές, η παράταξη Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία του Δημοσίου, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “ η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πανδημία, που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και χτυπά ανελέητα και την πατρίδα μας.

Mπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε, φέτος, τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου με πορείες στους δρόμους, λόγω της πανδημίας, όμως οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δίνουμε καθημερινά τον αγώνα, σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές”.

Παράλληλα, όμως, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 26 του μηνός, η οποία λαμβάνει την μορφή Γενικής Απεργίας, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι, συλλαλητήριο στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα