back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Τραπ απέλυσε τον διευθυντή κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες Τρίτη πως καθαιρεί τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA) που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εκλογών, τον Κρις Κρεμπς, ο οποίος υπερασπίστηκε την εντιμότητα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο απερχόμενος πρόεδρος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι κέρδισε και να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, ότι υπήρξε νοθεία, έναν ισχυρισμό που αντικρούουν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί εκλογικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της CISA, ανακοίνωσαν ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» της χώρας.

Η CISA είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία προσυπέγραψαν και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, ότι “δεν υπήρξε καμία απόδειξη ενός αναποτελεσματικού συστήματος ψηφοφορίας, για χαμένες ή αλλοιωμένες ψήφους ή για οποιουδήποτε είδους κυβερνοπειρατεία” στα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταμέτρηση των ψήφων.

«Η πρόσφατη δήλωση του Κρις Κρεμπς για την ασφάλεια των εκλογών του 2020 ήταν πολύ ανακριβής, διότι υπήρξαν τεράστιες παρατυπίες και νοθεία», απάντησε ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου σε μια πρώτη ανάρτησή του στο Twitter. «Κατά συνέπεια, ο Κρις Κρεμπς παύεται από το αξίωμα του διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, με άμεση ισχύ», συμπλήρωσε στη δεύτερη.

“Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα”, απάντησε ο Κρεμπς στον δικό του λογαριασμό στο Twitter. “Το κάναμε σωστά. Υπερασπιστείτε το σήμερα, διασφαλίστε το αύριο”, πρόσθεσε. Ο Κρεμπς είχε δηλώσει σε φίλους του ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναμένει την αποπομπή του.

“Αξιολύπητο”

Την ανακοίνωση του Τραμπ αμέσως κατήγγειλαν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

“Ο Κρις Κρεμπς είναι ένας εκπληκτικός δημόσιος λειτουργός και το πρόσωπο που οι Αμερικανοί θα ήθελαν να προστατεύει την ασφάλεια των εκλογών μας. Η επιλογή του προέδρου να τον αποπέμπψει απλώς και μόνο επειδή είπε την αλήθεια λέει πολλά”, αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών Μαρκ Γουόρνερ.

“Είναι αξιολύπητο, αλλά θλιβερά προβλέψιμο το γεγονός ότι η διατήρηση και η προστασία των δημοκρατικών μας διαδικασιών αποτελεί αιτία αποπομπής”, σχολίασε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ.

Η πρώην υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, χαρακτήρισε την αποπομπή Κρεμπς “κατάχρηση εξουσίας” από έναν “αδύναμο και απελπισμένο πρόεδρο”.

Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επεσήμανε ότι ο Κρις Κρεμπς έχαιρε “μεγάλου σεβασμού” και ότι αποπέμφθηκε επειδή “είπε την αλήθεια στην εξουσία και απέρριψε τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του Τραμπ” να καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές. ‘

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα