back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αυστρία-Covid-19: Κλειστές παραμένουν οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Βιέννης

Διαβάστε επίσης

Την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, ξεκινά το “Αντβέντ”, η περίοδος των τεσσάρων εβδομάδων και τεσσάρων Κυριακών, κατά τις οποίες ο κόσμος στην Αυστρία ετοιμάζεται για τη γιορτή των Χριστουγέννων, και ωστόσο εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αν θα ανοίξουν εφέτος οι διεθνώς φημισμένες παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Βιέννης.

Η Βιέννη θεωρείται “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της, που εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε κανονικά πάντα από τα μέσα Νοεμβρίου και όπου φέτος οι κατασκευές των περιπτέρων της είχαν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα οι σχετικές εργασίες και προετοιμασίες σταματούν εξαιτίας της αβεβαιότητας για το αν θα λειτουργήσει εφέτος, έπειτα και από το δεύτερο “σκληρό lockdown” που, λόγω της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, έχει επιβληθεί στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι την 6η Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο εάν η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Πλατεία του Δημαρχείου θα ανοίξει από την 7η Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown, και η σχετική απόφαση αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού υπάρξει, όπως αναφέρεται σχετικά, μία σαφής εικόνα ως προς την εξέλιξη των αριθμών των νέων λοιμώξεων.

“Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις εργασίες και έχουμε σταματήσει τις κατασκευές, δεν υπάρχουν ακόμη στέγες στα περίπτερα ούτε προϊόντα μέσα σε αυτά, οι έμποροι χρειάζονται επίσης το χρόνο τους”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς της Βιέννης Γιοχάνες Φέτερ.

Ο ίδιος θεωρεί άσκοπο να ανοίξει η Αγορά μόνον από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά (σ.σ. κάθε χρόνο παραμένει ανοικτή μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου), καθώς σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει, προς το παρόν είναι ακόμη εντελώς ανοιχτό σε ποια μορφή θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των περιπτέρων, εάν τελικά ακυρωθεί η Χριστουγεννιάτικη Αγορά 2020.

Πάντως, σύμφωνα με τους οργανωτές και των υπόλοιπων 17 Χριστουγεννιάτικων Αγορών της αυστριακής πρωτεύουσας, είναι σημαντικό για την πόλη της Βιέννης “οι δημοφιλείς παραδόσεις να μπορούν να βιώνονται ακόμη και σε δύσκολους καιρούς ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας”.

Σημειώνεται πως αυτές οι αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δένδρο, αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά.

Για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης καταφθάνουν κάθε χρόνο ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο παρελθόν, οι επισκέπτες από την Ελλάδα ανέρχονταν αυτή την εποχή σε πολλές χιλιάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα