back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το εμβόλιο AstraZeneca / Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσο όρο

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca.

“Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας”, σχολίασε ο Πασκάλ Σοριότ επικεφαλής της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης (φάση 3), η οποία στηρίχθηκε σε δύο διαφορετικές δοσολογίες, δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν 70,4%. Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μιλήσει για απογοήτευση, αφού μέσα σε 10 μήνες είχαμε ένα αποτέλεσμα, που για άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 10 χρόνια.

 

Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο σύμβασης, το οποίο προβλέπει την αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης με οψιόν για αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία της Ε.Ε. με την Pfizer προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.

Στη Βρετανία είναι ήδη έτοιμες προς διάθεση 4 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 96 εκατ. δόσεις. Αυτό βεβαίως εφόσον λάβει την οριστική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εχει ενδιαφέρον ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Συγκεκριμένα σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά, όπως σημειώνει το BBC.

Αυτό το υποψηφιο εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike. Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα