back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Σκάλκος στον Αθήνα 9.84: «Το Πάσχα τα πρώτα έργα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Διαβάστε επίσης

«Γύρω στο Πάσχα θα αρχίσει η προώθηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στον Αθήνα 984 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Οπως  είπε, το Εθνικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει δράσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της χρήσης νέων τεχνολογικών εργαλείων όπως πχ η τηλεκπαίδευση, ενώ παραμένει ως μακροπρόθεσμός στόχος, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Επιπροσθέτως, προανήγγειλε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ενεργοποίηση δανείων της τάξης των 13 δισ ευρώ για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.  Τέλος, ο κ Σκάλκος ξεκαθάρισε ότι «μέσα στο 2021 θα έχουμε κατ ελάχιστο έσοδα άνω των 2 δις από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης και  κονδύλια από το πρόγραμμα  ΕΣΠΑ.»
Αναλυτικά:
*ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
«Εχουμε μπροστά μας έναν απαιτητικό σχεδιασμό, που πρέπει να συνδυαστεί  με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά και να προσαρμοστεί στο δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας και τις δράσεις αντιμετώπισής της. Ωστόσο, εάν δεν υπήρχε η πανδημία δεν  θα είχαμε και τα σημαντικά, πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέρος της στρατηγικής μας είχε συμπεριλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας  πρώτιστα στον τομέα της υγείας, αλλά  και σε άλλους,  με  χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων όπως η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία.
Το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και μετά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής θα γίνουν προσθήκες η αφαιρέσεις ορισμένων πραγμάτων.
Μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η στήριξη σειράς μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των οποίων  δουλεύουμε εντατικά. Ξεκινάμε από δυσμενέστερη θέση, αλλά τα πολεμοφόδια που διαθέτουμε είναι πλέον ισχυρότερα.»
*ΠΩΣ  ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΑ
«Αισιοδοξούμε βάσει  εμπειρίας. Η δημόσια διοίκηση, σε σχέση με τη  διαχείριση των  κοινοτικών πόρων, έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό.
Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, έχουμε προχωρήσει και έχουμε βάσιμες ελπίδες να συμπεριληφθεί στα πρώτα σχέδια που θα εγκριθούν, ώστε την άνοιξη να  αρχίσουμε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου.»  
*ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ  Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Θα μοχλεύσουμε περισσότερους ιδιωτικούς πόρους, επειδή θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως οι ΣΔΙΤ, τα οποία θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Επίσης, θα κινητοποιήσουμε μεγάλους πόρους στο κομμάτι των χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή δάνεια της τάξης των 13 δισ. ευρώ, που δεν θα είναι επιδοτήσεις και θα προσελκύσουν ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια. Χωρίς την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, ακόμα και τα πολύ σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγάλο επενδυτικό κενό  που δημιουργήθηκε στην εθνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία »  
*ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ 20% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ
«Εχει ήδη σταλεί στην Κομισιόν το ελληνικό Σχέδιο, που επισήμως θα κατατεθεί μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2021 μαζί με τα Σχέδια των άλλων ευρωπαικών κρατών-μελών.
Θα ακολουθήσει διαβούλευση τουλάχιστον δύο μηνών και γύρω στο Πάσχα θα αρχίσουν να προωθούνται τα νέα σχέδια ανάκαμψης, ανάμεσά τους και το  Ελληνικό. Υπάρχουν σκέψεις να δοθεί  ως προκαταβολή το 10% ή 20 % του συνόλου των κοινοτικών πόρων, δηλαδή ποσό γύρω στα 2 με  2,5 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον τα έργα έχουν ξεκινήσει και  προχωρήσει καλά με ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών, θα υπάρξει δυνατότητα και επιπρόσθετης εκταμίευσης. Μέσα στο 2021 θα έχουμε κατ ελάχιστο έσοδα άνω των 2 δις από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και κονδύλια από το πρόγραμμα  ΕΣΠΑ.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα