back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μήνυμα Πέτσα στην Άγκυρα: Σημασία έχουν η συνέπεια και οι πράξεις και όχι τα λόγια

Διαβάστε επίσης

“Θα περιμένουμε να δούμε εμπράκτως, με συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά, τι θα κάνει και αυτό φαντάζομαι θα αξιολογήσουν και οι εταίροι μας στην ΕΕ που είδαν την προσχηματική, σταδιακή, μικρή αποκλιμάκωση να προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Νεμβρίου η οποία όμως μετά διακόπηκε απότομα. Άρα, η συνέπεια, η συνέχεια και οι πράξεις και όχι τα λόγια, έχουν μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Υπογράμμισε ότι “έχουμε δει πολλές φορές η τουρκική πλευρά άλλα να λέει και άλλα να κάνει” και πρόσθεσε: “Επομένως, περιμένουμε οι προκλητικές ενέργειες να τερματιστούν αλλά και συνέπεια και συνέχεια. Το γεγονός ότι μπορεί να σταματήσει η παράνομη τουρκική NAVTEX στο τέλος του μήνα δεν λέει τίποτα αποκομμένο από το ευρύτερο πλαίσιο γιατί είδαμε πρόσφατα τις προκλητικές ενέργειες με αποκορύφωμα την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και μία ρητορική, το προηγούμενο διαστημα, που δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας και με μία προσπάθεια ειλικρινούς επιλυσης της μίας και μόνης διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX, για τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και καλεί τη γείτονα να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη απόφασή της”.

“Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που επισημαίνει το παράνομο της τουρκικής Navtex, καθώς εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Η Κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση, η Άγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα