back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Black Friday όπως Cyber Monday

Διαβάστε επίσης

Black Friday στο ρυθμό του κορονοϊού

Ο εμπορικός θεσμός της Black Friday προσαρμόζεται και αυτός στον ρυθμό του κορονοϊού καθώς τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά και ο μόνος τρόπος να επωφεληθούν έμποροι και καταναλωτές από το «market event», είναι τα e-shops.

Μικρά περιθώρια εκπτώσεων

Οι πολίτες τις τελευταίες μέρες κατακλύζονται από τα διαφημιστικά μηνύματα των εμπορικών επιχειρήσεων ωστόσο οι έμποροι ιδίως οι μικροί δεν έχουν τα αποθέματα, ούτε τα μεγάλα περιθώρια να πουλήσουν εμπόρευμα με μεγάλες εκπτώσεις, λίγο πριν την αγορά των Χριστουγέννων. Οι εκπτώσεις θα κυμανθούν από 20%έως 50% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη.

«Το διπλό αυτό «market event» της Black Friday και της Cyber Monday  φέτος γίνεται ενιαίο καθώς ο μόνος τρόπος να επωφεληθούν οι καταναλωτές είναι μέσω του ηλεκτρονικών αγορών οπότε φέτος το τριήμερο έγινε μια εβδομάδα, δηλ., πριν την 27η Νοεμβρίου και από ότι φαίνεται θα επεκταθεί και μετά την 30 Νοεμβρίου» λέει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Κορκίδης.

«Θέλουμε να προτρέψουμε τους καταναλωτές:

  • πρώτον να προτιμήσουν για τις αγορές τους τα e-shop ελληνικών επιχειρήσεων,
  • δεύτερον να αξιοποιήσουν τις τηλεφωνικές παραγγελίες και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα ταχυδρομικώς και
  • τρίτον να κάνουν υπομονή να ανοίξουν τα καταστήματα να πάνε δια ζώσης σε στολισμένες φωτισμένες βιτρίνες κλπ, φυσικά με πολλή προσοχή».

Οι μικρές επιχειρήσεις οι πιο αδικημένες

«Οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι οι πιο δυσαρεστημένοι και δικαίως καθώς αυτοί πλήττονται περισσότερο» εξηγεί ο κ. Κορκίδης τονίζοντας πως «μόνο το 17% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτει πλήρως λειτουργικό e-shop. Είναι γεγονός ότι όλα τα προϊόντα αυτήν την εποχή είναι νέας παραλαβής με πολύ μικρά περιθώρια έκπτωσης. Τα παρέλαβαν λίγο πριν κλείσουν με το δεύτερο lockdown. Οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν να τα βάλουν στο ράφι. Παράλληλα δεν έχουν αποθέματα. Μη ξεχνάμε πως η χειμερινή περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει τώρα εν.ω στην Ευρώπη είναι στα μισά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι θα γίνουν φιλότιμες προσπάθειες. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι οι εκπτώσεις θα είναι μεταξύ 20% και 50%. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια παράταση της εκπτωτικής περιόδου. Το πλεονέκτημα, βεβαίως  το έχουν οι μεγάλοι και οι δυνατοί και το μειονέκτημα οι μικροί και αδικημένοι λόγω των κλειστών καταστημάτων και της έλλειψης e-shop».

Η πρόταση για να μεταφερθεί η της Black Friday το Δεκέμβριο

Όσον αφορά στην πρόταση από τους εμπόρους για μετάθεση της Black Friday και της Cyber Monday σε μεταγενέστερη ημερομηνία ο κ. Κορκίδης επεσήμανε πως δεν θα είχε νόημα καθώς λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα συγκεκριμένες μέρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θα πετυχαίναμε θα ήταν να αφήσουμε πεδίο σε Ευρωπαϊκές και μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να αλωνίσουν την ελληνική αγορά. Προτιμότερο είναι μία παράταση των «market events» και όχι η αναβολή τους. Και μη ξεχνάμε και το διαφημιστικό κόστος το οποίο έχουν υποστεί οι μεγάλες επιχειρήσεις για την Black Friday.

Άμεση ανάγκη η ανάπτυξη ηλεκτονικών καταστημάτων

«Ο περσινός τζίρος του 10ημέρου της Black Friday ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο ποσοστό γίνεται με προαγορές μια εβδομάδα πριν την 27η Νοεμβρίου. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουν γίνει προαγορές 280 -300 εκατομμυρίων. Φέτος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη περιμένουμε μια αύξηση των πωλήσεων των διαρκών αγαθών καθώς λείπει το πακέτο του τουρισμού το οποίο κατείχε σημαντικό ποσοστό του τζίρου της Black Friday. Εν κατακλείδι πρέπει όλες οι μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως Black Friday, να αναπτύξουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Δεν είναι ανταγωνιστικό το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι η επέκταση η συμπλήρωση του φυσικού καταστήματος και μάλιστα με πλεονέκτημα γιατί η ύπαρξη φυσικού καταστήματος εμπνέει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή. Πιστεύω πως στην χώρα μας έχουμε αργήσει και πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη προσπάθεια» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα