back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα – Τα νέα πρόσωπα στην Εξωτερική Πολιτική και Εθνική Ασφάλεια

Διαβάστε επίσης

Μία αφροαμερικανίδα από την Λουιζιάνα , ένας λατίνος γόνος μεταναστών, ένας υπέρμαχος της πολυμερούς συνεργασίας και η πρώτη  γυναίκα  υποδιευθύντρια της CIA, είναι τα πρόσωπα που ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέλεξε να στελεχώσουν την σπονδυλική στήλη της νέας αμερικανικής διοίκησης  δηλαδή την Εθνική Ασφάλεια και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

Κορυφαίος μεταξύ αυτών ο διπλωμάτης καριέρας Αντονι Μπλίνκεν , υπέρμαχος της πολυμερούς συνεργασίας  και αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπαμα είναι υποψήφιος  για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών. Ο 58χρονος Μπλίνκεν που εκτός από Νο 2 στο υπουργείο Εξωτερικών έχει θητεύσει και  αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, αναλαμβάνει το έργο της επιστροφής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο  προσκήνιο και τις διεθνείς συνεργασίεςΠρώτος στόχος του θα είναι η επανδέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η επιστροφή  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Συμφωνία των Παρισιού για το Κλίμα . 

Οι παρακάτω είναι οι  επιλογές του Τζο Μπαιντεν για  τις κορυφαίες θέσεις  στο Υπουργείο Εξωτερικών , την Εθνική Ασφάλεια , την εκπροσώπηση της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ  και στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας πρώην υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, θα διοριστεί ως υπουργός  Εσωτερικής Ασφαλείας . Ο 60χρονος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Η  Αφροαμερικανή διπλωμάτης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ,  θα είναι η υποψήφια του νέου εκλεγμένου προέδρου για τη θέση της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, , ο Αμερικανός αξιωματούχος που υπέγραψε εκ μέρους των ΗΠΑ την Συμφωνία του Παρσιού για το κλίμα θα υπηρετήσει ως ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα και θα συμμετάσχει στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας.


Η δικηγόρος Εϊβριλ Χέινς, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια CIA, θα είναι η υποψήφια της προεδρικής πλειοψηφίας για  την θέση της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εάν αναλάβει καθήκοντα , θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της κορυφαίας κοινότητας πληροφοριών στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Τζέικ Σάλιβαν, στενός συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ και  βετεράνος σύμβουλος του Μπάιντεν, θα υπηρετήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Μία Αφροαμερικανίδα στα Ηνωμένα ‘Εθνη 

H 68χρονη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είναι η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτη που γνωρίζει όσο κανείς άλλος το Στέιτ Ντηπάρτμεντ . Μετά από πολυετή καριέρα εκπροσώπισης της Ουάσιγκτον σε ξένες πρωτεύουσες, διετέλεσε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Αφρικανικές υποθέσεις από το 2013 έως το 2017 μέχρι να εκδιωχθεί,  εκ των πρώτων από την διοίκηση Τραμπ .

” Έμαθα να ασκώ εξουσία με τη δύναμη της καλοσύνης και της συμπόνιας  για να κάνω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος” ήταν η δήλωση της χθες στο twitter . Η γεννημένη στο Μπέικερ της Λουιζιάνα διπλωμάτης, που έχει θητεύσει επικεφαλής σε μερικές από τις κρισιμότερες διευθύνσεις του Στέιτ Ντηπάρτμεντ  καλείται αναλάβει την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της αμερικανικής διπλωματίας, να συνεργασθεί με τους εταίρους των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση, της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, της κλιματικής αλλαγής και της πυρηνικής αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Ποιος είναι ο ‘Αντονι Μπλίνκεν

Αφού υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Μπάιντεν ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο ‘Αντονι Μπλίντεν είναι το δεξί χέρι του νου προέδρου των ΗΠΑ . Όταν ο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής, ο Μπλίκεν  ήταν ο προσωπάρχης του και ο εκπρόσωπος του  στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας . Απόφοιτος του Χάρβαρντ και της Νομικής Σχολής του Κολούμπια  Ο Blinken αποφοίτησε από το Χάρβαρντ και από τη Νομική Σχολή της Κολούμπια, συνέστησε την εταιρεία πολιτικής στρατηγικής  WestExec Advisors μετά το τέλος της θητείας Ομπάμα . Η τοποθέτηση του στην  ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας σημαίνει την ριζική  μετατόπιση της από την εποχή Τραμπ. Θεωρείται ότι διαθέτει ένα  εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο συνεργασιών και αναμένεται να ηγηθεί των προσπαθειών των ΗΠΑ για επανένταξη διεθνών συμφωνιών όπως η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν ενώ θεωρείται πιθανό να επιλέξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. «Το πρώτο πράγμα  που πρέπει  να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε το στρατηγικό έλλειμμα  που αφήνει πίσω της  η προεδρία Τραμπ” δήλωσε ο Μπλίκεν σε συνέντευξη του τον περασμένο Ιούλιο στο  Bloomberg.

Ενας κουβανικής καταγωγής Αμερικανός στο υπ. Εσωτερικής Αφαλείας

Ο Μαγιόρκας είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS). Με την ιδιότητα αυτή επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος DACA. Η επιλογή του για το υπ. Εσωτερικών έχει τεράστια σημασία προκειμένου να δοθεί  νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο.

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους «Ονειροπόλους», κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί «Ονειροπόλοι» ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα