back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζωή Ράπτη στον Αθήνα 9.84: “Δεν υπάρχει σκέψη για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών”

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει σκέψη για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, έχει γίνει πρόσκληση, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Θεωρούμε πως όταν γίνει ευρέως γνωστή θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον” δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Όπως είπε η κ. Ράπτη την επόμενη εβδομάδα, που θα υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τα βήματα προς την άρση της καραντίνας: “Υπάρχει καλύτερη εικόνα από την προηγούμενη εβδομάδα, μεγαλύτερη είναι η βελτίωση στην Αττική και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, για να πάμε προς σταδιακό άνοιγμα θα πρέπει να φτάσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως”.

Η υφυπουργός Υγείας αναφερόμενη στις πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της καραντίνας στην ψυχική υγεία των πολιτών αποκάλυψε πως μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος ψηφιακός χάρτης ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου με αρμόδιους φορείς – συνεργαζόμενους με το υπουργείο. Κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει ψυχολογική στήριξη κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Παράλληλα λειτουργεί και η γραμμή 10306 που παρέχει υποστήριξη σε ασθενείς και οικογένειες ασθενών με covid καθώς επίσης και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος η κ. Ράπτη αποκάλυψε ότι έχει αποφασιστεί η συμμετοχή στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ειδικού ψυχίατρου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

Όπως είπε: “Παρότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το προσωπικό του βρίσκονται στο “κόκκινο” θα αντέξει και τις επόμενες ημέρες και -ελπίζω- και τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχουν ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις εφημερίες γίνονται λιγότερες εισαγωγές ,από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει μια τάση σταθεροποίησης και μια μικρή πτωτική τάση”

Η κ. Ράπτη εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν θεαματικά τα κρούσματα, επισημαίνοντας όμως, ότι “πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο πρέπει να συναντηθούμε με κάποιον ,όχι συγκεντρώσεις σε σπίτια και να φοράμε όλοι πάντα μάσκα”.

Σχετικά με την επίταξη των δυο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη η κ. Ράπτη σημείωσε ότι έχει προχωρήσει κανονικά .Διευκρίνισε ότι “υλοποιείται η επίταξη για τις επόμενες δέκα ημέρες ,προκειμένου να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτόν τον αγώνα. ‘Ολες οι ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί από τον Μάρτιο και ήταν στη φαρέτρα του υπουργείου ,τώρα ενεργοποιούνται για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Μέσα σε αυτή την ενίσχυση είναι και η πρόβλεψη για τους ιδιώτες γιατρούς”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Όπως σημείωσε “οι νοσηλευτές και οι γιατροί που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες είναι σε ετοιμότητα. Έχει γίνει πρόσκληση, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, θεωρούμε πως όταν γίνει ευρέως γνωστή θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον”.

Ερωτηθείσα για την πληρότητα ΜΕΘ ανά τη χώρα η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι “είναι γνωστό ότι στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη το ΕΣΥ έχει αγγίξει τα όρια του. Μεγάλη προσπάθεια για κλίνες καταβάλλεται και στα περιφερειακά Νοσοκομεία . Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εμείς στην Αττική έχουμε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Σταδιακά μειώνονται τα κρούσματα και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Είμαστε σε καλύτερο δρόμο από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας”.

Αναφορικά με την άρση της καραντίνας η κ. Ράπτη επανέλαβε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ,ότι για να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 500 κρούσματα ημερησίως. Έσπευσε να συμπληρώσει ότι “για την ώρα αυτό δεν διαφαίνεται ,τονίζοντας ότι “από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει πολύ καλύτερη εκτίμηση ,οπότε και θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις .

Αναφερόμενη στα θέματα ψυχικής υγείας -που έχουν προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της- και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι “διεθνώς υπάρχει πολύ αύξηση των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας. Σε όλη την ανθρωπότητα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στο ψυχισμό των ανθρώπων. Σχεδιάζουμε συγκεκριμένες πολιτικές υγείας για να βοηθήσουμε τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων. Μια από αυτές είναι η τηλεφωνική γραμμή 10306 στην οποία οι συμπολίτες μας μπορούν -δωρεάν- να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη. Για τη στήριξη παιδιών και εφήβων συνεργαζόμαστε και με το Χαμόγελο του Παιδιού. Ειδικοί ψυχολόγοι συμβουλεύουν και σε περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών”.

Και συμπλήρωσε: “έχουμε σχεδιάσει και διαδικτυακές δράσεις για να στηρίξουμε τους ασθενείς με covid και τις οικογένειες τους, Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας όλοι οι φορείς που συνεργάζονται με το υπουργείο. Έτσι δίνεται η δυνατότητα -μέσω διαδικτύου- στους συμπολίτες μας να επικοινωνήσουν με ειδικό ψυχολόγο, να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν και να ζητήσουν στήριξη. Παράλληλα κάνουμε εκτεταμένη έρευνα για τις συνέπειες της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους και έχουμε δώσει προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι το φάσμα του αυτισμού, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων”.

Η υφυπουργός υγείας αποκάλυψε ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος ψηφιακός χάρτης , ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου με αρμόδιους φορείς – συνεργαζόμενους με το υπουργείο. Κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει ψυχολογική στήριξη κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Τέλος η κ. Ράπτη αποκάλυψε επίσης ότι έχει αποφασιστεί η συμμετοχή στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ειδικού ψυχίατρου η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα