back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον Αθήνα 9.84: “Φοβόμαστε ταχύτερη και μεγαλύτερη υποτροπή, από αυτή του δεύτερου κύματος, αν αρθεί πρόωρα το lockdown”

Διαβάστε επίσης

“Φοβόμαστε ταχύτερη και μεγαλύτερη υποτροπή ,από αυτή του δεύτερου κύματος ,αν αρθεί πρόωρα το lockdown” τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ,μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά : “το κέρδος που θα δούμε από τα μέτρα αν -υποθετικά -υπάρξει άρση του περιορισμού την 1η Δεκεμβρίου θα εξανεμιστεί και θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς. Στην πρώτη φάση, υπήρχε μαθηματική εκτίμηση τι θα συμβεί μετά την καραντίνα του Μαΐου και οι εκτιμήσεις για το νέο κύμα επαληθεύτηκαν”.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί .Επεσήμανε όμως “ότι αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα μέτρα είχαν καλύτερη απόδοση όταν έκλεισαν και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης: “μόνο τότε αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι είναι ανακριβές ότι δεν υπήρχε προσφορά συμμετοχής ιδιωτών γιατρών, στην προσπάθεια του ΕΣΥ ,καθώς-όπως είπε- από την πρώτη στιγμή μεγάλος αριθμός γιατρών εκδήλωσε ενδιαφέρον: “Από τις δύο πρώτες ώρες δήλωσαν παρών σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας .Το σύστημα ήταν αυτό που δεν κατάφερε να τους ενσωματώσει” πρόσθεσε.

Και έσπευσε να συμπληρώσει “μπορούν να διαθέσουν μέρος από το χρόνο τους για το ΕΣΥ, διατηρώντας παράλληλα την εργασία τους, καθώς λειτουργούν ως ανάχωμα ,αφού κρατούν πολύ κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία” .

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

“Ολοι περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέτωπο της υγείας. Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε καθημερινά αριθμούς νεκρών που ισοδυναμούν με πτώση αεροσκάφους. Έχουμε αριθμό διασωληνωμένων που ξεπερνά αρκετά τον αριθμό των κλινών εντατικής που διέθετε η χώρα μέχρι και το 2019. Έχουμε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ,γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε μια νόσο που κατακτά διαρκώς χώρο στο σύνολο του συστήματος υγείας της χώρας ,που αν μείνει ανεξέλεγκτη θα φτάσουμε σε σημείο που δεν θα μπορούμε να νοσηλεύσουμε ανθρώπους που πάσχουν από άλλες παθήσεις. Τα μη covid περιστατικά δεν θα μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε” υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος και διερωτήθηκε:

“Γιατί αν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου όλα τα κρεβάτια θα καταληφθούν από ασθενείς με covid τι θα κάνουν άνθρωποι που πάσχουν από σκωληκοειδίτιδα, μια απολύτως ιάσιμη νόσος ,που αν δεν χειρουργηθεί εγκαίρως μπορεί να επιφέρει ακόμα και το μοιραίο”.

Θα πρέπει να δούμε εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, μια ουσιώδη ανακούφιση στον αριθμό των βαριά νοσηλευομένων για να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων περιορισμού.
“Το κέρδος που θα δούμε από τα μέτρα αν υποθετικά ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου θα εξανεμιστεί και θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς. Δεν πρέπει να γίνει πρόωρα. Στην πρώτη φάση, υπήρχε μαθηματική εκτίμηση τι θα συμβεί μετά την καραντίνα του Μαΐου και οι εκτιμήσεις για το νέο κύμα επαληθεύτηκαν”.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί .Επεσήμανε όμως “ότι αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα μέτρα είχαν καλύτερη απόδοση όταν έκλεισαν και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης: “μόνο τότε αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, ειδικά όταν υπάρχουν ανατροπές γιατί οι επιστήμονες είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές . Γνωρίζουμε ότι η επιστήμη με ανατροπές εξελίσσεται.. Η κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί ότι η χθεσινή παραδοχή σήμερα αποδεικνύεται λάθος και πρέπει να βρούμε κάτι άλλο”. πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την προσφορά συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στην προσπάθεια του ΕΣΥ ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε : “Είναι ανακριβές ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Η πραγματικότητα είναι ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Τις δύο πρώτες ώρες μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης δήλωσαν παρόν 122 άνθρωποι. Τώρα πλησιάζουν τους 195. Υπάρχει μεγάλος αριθμός άνω των 25, στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, όπου δεν είναι πολύ έντονο το πρόβλημα. Επίσης 25 γιατροί στη Λάρισα ,αλλά και στους υπόλοιπους 47 Συλλόγους σε όλη τη χώρα, όπου γιατροί έχουν δηλώσει παρόν.
Υπάρχει μια δυσκολία γιατί δεν ανήκουν στις ειδικότητες που χρειαζόμαστε κατά προτεραιότητα αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους.
Σε αυτές τις ειδικότητες δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί και οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι εκτός νοσοκομείων ,όπου εκεί προσφέρουν τεράστιο έργο . Ο πνευμονολόγος που αυτή τη στιγμή λειτουργεί εκτός νοσοκομείου και περιθάλπει 30 -60 ανθρώπους λειτουργεί ως ανάχωμα αφού τους κρατά μακριά από τα νοσοκομείᨔ.

“Το σύστημα κατάφερε να ενσωματώσει από όλο αυτό τον όγκο έναν μικρό αριθμό ,έχουμε επισημάνει ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός και να αξιοποιηθούν και οι εθελοντές ,για τους οποίους δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο” κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα