back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΦΚΑ: Παράταση μίας εβδομάδας για την καταβολή εισφορών Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης

Παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 7 Δεκεμβρίου, έδωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, προκειμένου να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα μέχρι την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 να δηλώσουν, εάν επιθυμούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, ή να τους επιστραφούν τα αναλογούντα ποσά στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επίσης, παρατείνεται έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων Οκτωβρίου.

Η παράταση δεν αφορά στην καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Εισφορές

Πρόκειται για την πληρωμή των ενιαίων ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του Οκτωβρίου για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Οι μη μισθωτοί, εφόσον προβούν στην επιλογή του συμψηφισμού του πιστωτικού τους υπολοίπου με τις μελλοντικές τους εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν μόνον την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου 2020, καθώς η πρόθεσή τους αυτή δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί στην έκδοση των ειδοποιητηρίων των εισφορών του Οκτωβρίου 2020 που αναρτήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2020.

Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει ή δηλώσουν μέχρι 30 Νοεμβρίου ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμένος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του δεδομένου ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο του πιστωτικού υπολοίπου στο λογαριασμό του.

ΑΠΔ

Η παράταση δίδεται, προκειμένου να παρασχεθεί στους εργοδότες ο απαιτούμενος χρόνος, για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματα μισθοδοσίας στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία της ΑΠΔ, με χρόνο έναρξης τη μισθολογική περίοδο Οκτωβρίου 2020 (χρήση τριψήφιων τύπων αποδοχών, απεικόνιση ασφάλισης των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και ΝΠΙΔ δικηγόρων με έμμισθη εντολή και των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα