back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έντονες οι επιφυλάξεις των λοιμωξιολόγων για την άρση του lockdown – Επιφυλακή σήμερα στην Πάτρα

Διαβάστε επίσης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των λοιμοξιωλόγων  καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας οδηγείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε λήξη το lockdown ( στις 6 το πρωί την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ). Οι ειδικοί διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις καθώς η διασπορά της COvid-19 συνεχίζεται, η μείωση των κρουσμάτων ακολουθεί πολύ αργή πορεία ενώ το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Είναι η πιο δύσκολη εβδομάδα, θα κριθούν πολλά πράγματα για αποφάσεις. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα. Τα νούμερα είναι υψηλά παρά το lockdown δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Πρόσθεσε ότι η Αττική είναι καλύτερα από τη Β. Ελλάδα και ότι αυτό που δεν αναμένεται ακόμη είναι να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να παρατηρήσουμε μείωση κατέληξε.

«Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι ουτοπική οποιαδήποτε συζήτηση για μερική άρση των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου. θα είμαστε πιο ασφαλείς όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα», ανέφερε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πάντως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα των σχολείων.

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την αποφυγή συνωστισμού κατά τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα

Σήμερα στην Πάτρα λόγω  της εορτής του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή  με τη δοξολογία, το πρωί της Δευτέρας, να διεξάγεται χωρίς πιστούς οι οποίοι φαίνεται  να συμμορφώνονται με τα μέτρα περιορισμού ενώ ο δρόμος περιμετρικά του ναού αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται από εχθές περιπολικά  με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτηρούν αυστηρά  την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Επίσης από εχθές είναι εκτεταμένοι οι έλεγχοι στις μετακινήσεις για να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί σε σπίτια λόγω της γιορτής. Το Σάββατο βρέθηκε στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να δρομολογήσει τα σχετικά μέτρα ενώ υπήρξε και συνεργασία με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Προς παράταση των μέτρων και πέραν της 14ης Δεκεμβρίου;

Οι επιδημιολογικοί παράμετροι που μελετούν  οι ειδικοί επιστήμονες και οι πολιτική ηγεσία   για την άρση, ή την μερική άρση του lockdown, είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, ο δείκτης θετικότητας, ο δείκτης Rt και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Όσον αφορά σε όλους αυτούς του παράγοντες δεν παρατηρείται εντυπωσιακή ανάσχεση.

Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Νίκος Σύψας, αν και, όπως είπε, θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», είπε και ο καθηγητής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν».

Να συνεχιστεί το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, ενώ την ίδια άποψη συμμερίστηκε καιο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας.

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα