back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρίστος Δήμας στον Αθήνα 9.84: «Ενώσαμε 10 φορείς από το ερευνητικό προσωπικό της χώρας για τη δημιουργία του ελληνικού rapid test ανίχνευσης κορονοιού»

Διαβάστε επίσης

Στην αναζήτηση ελληνικής ή ξένης εταιρείας που θα έχει την οικονομική δυνατότητα μαζικής παραγωγής του πρώτου ελληνικού rapid test βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά από την επιτυχή συνεργασία 10 διαφορετικών φορέων με το Δημόσιο, για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού γρήγορου τεστ ανίχνευσης του κορονοιού.

Μιας ανακάλυψης που δίνει προστιθέμενη αξία στα ερευνητικά κέντρα τα οποία συνέβαλαν στην προσπάθεια και ακόμη και αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για εντός συνόρων παραγωγή του, θα υπάρξουν  όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την χρήση της πατέντας, η οποία έχει ήδη κατοχυρωθεί.
Για το ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και το  ζητούμενο της εγχώριας παραγωγής του, μίλησε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε  στις κυβερνητικές προτάσεις προς την Κομισιόν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη  στήριξη των υποδομών έρευνας και τεχνολογίας, τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας, αλλά  μεταρρυθμίσεων που θα είχαν δημοσιονομικό κόστος.
Αναλυτικά:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ RAPID TEST ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ  
«Στις 15 Απριλίου 2020 ξεκινήσαμε τη δημιουργία αυτής της εμβληματικής δράσης για την επιδημιολογική μελέτη του κορονοιού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης και ανάλυσης του ιού και αντισωμάτων ασθενών. Ενώσαμε 10 φορείς από το ερευνητικό προσωπικό της χώρας σε μια δράση.  Πρόκειται για το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Κρήτης, το Παν/μιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας- Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος.
Εξ’ αρχής οραματιστήκαμε την παραγωγή ενός ελληνικού τεστ ως εργαλείο εξόδου  από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ, που θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά και με αξιοπιστία να διαγνώσει και να πληροφορήσει οποιονδήποτε ή και τις Αρχές για το εάν κάποιος είναι φορέας του κορονοιού.
Μετά την ανακοίνωση της θετικής εξέλιξης και κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στη δημιουργία του.»
-Τα δικαιώματα σε ποιόν ανήκουν; Στο Δημόσιο ή στους φορεία από κοινού; Πως θα γίνεται η εκμετάλλευση;
«Κινούμε τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχουμε τα παραπάνω όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε και για χρονοδιαγράμματα. Η εκμετάλλευση θα γίνεται από κοινού.  Ήδη, βρισκόμαστε σε αναζήτηση μιας εταιρείας που θα έχει και τη γνώση και τη δυνατότητα να  αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και τη τοποθέτησή τους σε ειδική μεμβράνη ανάπτυξης για τη δημιουργία του αντιγόνου τεστ, ώστε να καταστεί εφικτός ο συστηματικός έλεγχος του πληθυσμού.»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ  ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΕ  ΕΡΕΥΝΑ,  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο σχέδιό μας που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβάνονται πολλές δράσεις ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, κάτι που ορίζεται  και ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρας, στην έκθεση Πισσαρίδη.
Στις πρωτοβουλίες που θέλουμε να ενισχυθούν είναι η ενίσχυση της βασικής έρευνας και των υποδομών των ερευνητικών κέντρων και η δημιουργία ενός φυσικού χώρου έρευνας – καινοτομίας, όπου ενδεχομένως θα ενταχθεί και το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης. Αρα, στοχεύουμε να στηρίξουμε βασικές υποδομές και μεταρρυθμίσεις που διαφορετικά θα είχαν δημοσιονομικό κόστος και πλέον έχουν συμπεριληφθεί στην πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλες οι  προτάσεις όμως, θα συζητηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποιες  θα προχωρήσουν.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα