back to top
21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: I’M POSITIVE 2020

Διαβάστε επίσης

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με σκοπό να συσπειρωθεί ο πλανήτης σε μία δυνατή γροθιά ενάντια στην ασθένεια και σε μία αγκαλιά αλληλεγγύης για τα άτομα που ζουν καθημερινά αντιμέτωπα με τον ιό του HIV. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφώς και ένα πλαίσιο μνήμης, για όλους τους ανθρώπους που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας, νικημένοι από τον συγκεκριμένο ιό.

HIV σημαίνει Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας και η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Human Immunodeficiency Virus. Είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσολογικό σύστημα – την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Ο HIV όταν μεταδοθεί παραμένει για πάντα στον οργανισμό, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να θέσει τον ιό υπό έλεγχο και να διατηρήσει το ανοσολογικό σύστημα υγιές. Χωρίς θεραπεία οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορεί να αναπτύξουν AIDS.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, 37.9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι φορείς του ιού HIV, εκ των οποίων μόνο τα 23.3 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Τα 1.7 εκατομμύρια αφορά ηλικίες κάτω των δεκαπέντε ετών και οι 160.000 έφηβους δεκατεσσάρων ετών μέχρι και νεογέννητα βρέφη.Ο ιός του HIV δεν είναι μία ασθένεια που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οροθετικά άτομα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους με τους οποίους τα άτομα αυτά αλληλεπιδρούν καθημερινά, δηλαδή όλους εμάς.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, πραγματοποιεί μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταπολέμηση του στίγματος, του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης.

Ειδικότερα, για τρίτη συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα τους Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, στην οποία θα λάβει μέρος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο φετινό «Ι’m Positive», που θα προβληθεί στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, στις 12 το μεσημέρι αλλά θα είναι διαθέσιμη για ακρόαση και μετά, θα ακουστούν πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV.

Η φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων

Η -αποτύπωση με ειδικό φωτισμό- της κόκκινης κορδέλας που συμβολίζει τον αγώνα κατά του AIDS, στο εμβληματικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, τη νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου 2020.

Η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη

Η -αποτύπωση με ειδικό φωτισμό- της κόκκινης κορδέλας που συμβολίζει τον αγώνα κατά του AIDS, στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, τη νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου 2020.

Ο φωτισμός του σιντριβανιού στη Πλατεία Ομονοίας

Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα φωτίσουν -με κόκκινο φως- μετά τη δύση του ηλίου το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας, την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Η Θετική Φωνή δημοσίευσε μία νέα καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το βίντεο έχει τίτλο U=U και προβάλλεται από τις 23 Νοέμβρη έως και τις 20 Δεκέμβρη, στην τηλεόραση αλλά και στην ιστοσελίδα, στα social media και στο YouTube κανάλι της Θετικής Φωνής.

Συμμετοχή της Θετικής Φωνής στο High-level Conference για την καλή ψυχική υγεία των ατόμων που ζουν με HIV

Την 1η Δεκεμβρίου 2020 -Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS- θα πραγματοποιηθεί στις 11.00

π.μ.-1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) το Συνέδριο με τίτλο “Delivering good mental health for people living with HIV”.

Εκ μέρους της Θετικής Φωνής συμμετέχει ο Νίκος Δέδες, που είναι o ένας από τους συντονιστές του Συνεδρίου. Στο συνέδριο επίσης συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Εκτελεστικού Διευθυντή του UNAIDS.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα