back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Aθανάσιος Τσακρής στον Αθήνα 9.84: «Νωρίς ακόμη για μερική άρση του lockdown και επιστροφή στην κανονικότητα»

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι «είναι νωρίς ακόμη για μερική άρση του lockdown και επιστροφή στην κανονικότητα», εκφράζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, προσθέτοντας πως «τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ευελπιστώντας ότι θα βελτιωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα»
Όπως λέει, από τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, με μικρές αυξομειώσεις στους αριθμούς κρουσμάτων, θανάτων και  διασωληνώσεων, προκύπτουν «κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για επιβράδυνση της επιδημίας  κορονοιού, ωστόσο, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Βασικό κριτήριο των αποφάσεων αποτελούν οι  αντοχές του συστήματος Υγείας, που βρίσκονται στο κόκκινο, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα. Σε περίπτωση που καταγραφεί σχετική μείωση στους αριθμούς των νέων νοσηλειών και  εισαγωγών στις ΜΕΘ και  αφού επανεκτιμηθεί  ότι υπάρχει κάποια βελτίωση, τότε και μόνον τότε θα εισηγηθούμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε  σε μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά τα περιοριστικά μέτρα  θα συνεχιστούν και τη επόμενη εβδομάδα. Μην ξεχνάμε ότι το επιδημικό κύμα μειώνεται με αργούς ρυθμούς λόγω  του υπάρχοντος υψηλού ιικού φορτίου και  παρά τη συμμόρφωση των πολιτών οι οποίοι χρησιμοποιούν ευρέως τη μάσκα, η χρήση της οποίας στην Αττική, έχει ξεπεράσει τον ευρωπαικό μέσον όρο.»
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ LOCKDOWN ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ. ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, επεσήμανε ότι «στο πρώτο lock down το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο. Τώρα που είναι μεγαλύτερο, υπάρχει μια επιβράδυνση στην αποτελεσματικότητα των μέτρων»,  χαρακτηρίζοντας «λίγο-πολύ αναμενόμενα τα σημερινά αποτελέσματα, σε επιστημονικό επίπεδο»
Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  
Αναφορικά με το αν η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων διαθέτει επαρκή στοιχεία για τις εισηγήσεις της, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «η διεξαγωγή μαζικών εργαστηριακών ελέγχων και όχι μόνον σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα, ενδεχομένως να βοηθούσε στη διαμόρφωση καλύτερης εικόνας για την κατάσταση της κοινωνίας» και υπογράμμισε  ότι «ολόκληρη η Ευρώπη υποτίμησε τη δυναμική και τη μεταδοτικότητα του ιού, όχι μόνο στο πρώτο, αλλά και το δεύτερο κύμα »  
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
Ο κ Τσακρής σε ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τοποθετήθηκε με την επισήμανση ότι «είναι επιβεβλημένη η διαφάνεια και οι λεπτομερείς αναφορές για  όλες τις περιοχές της χώρας, συνιστούν  βασική αρχή της δημόσιας υγείας» Και κατέληξε εκτιμώντας πως «μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη η ενημέρωση. Έχει μεν  βελτιωθεί, αλλά  θα μπορούσαν να υπάρχουν λεπτομερέστερες καταγραφές στους Δήμους και τις  Περιφέρειες  της χώρας».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα